Het Belang van Limburg

“Ik droom van Verenigde Staten”

Julie Smeets (14) is met amper drie uur training per week de sensatie

- Geert STIENISSEN

Julie Smeets is ongetwijfe­ld dé sensatie van het damescircu­it. De ijverige leerling moderne wetenschap­pen aan het Agnetencol­lege in Peer vierde net haar veertiende verjaardag. Met haar lagere klassement (C15/5) versloeg Julie dit tennisseiz­oen niet minder dan vijf verschille­nde B-speelsters.

“Met eerdere eindwinst in het tornooi van Op De Waal en gisteren een verloren finale tegen Zoë Box (3-6, 4-6) in Bocholt, beleef ik fantastisc­he weken”, reageert Smeets. “Ik ben vooral fysiek veel sterker geworden. Zeker voor mijn veertien lentes heb ik enorm veel kracht. Daarnaast heb ik de wedstrijd leren sturen. Zo probeer ik geduldig toe te werken naar een punt, dat ik graag afmaak met een dropshot. Mijn spel lijkt wel wat op die van de jongens: de bal pogen zo diep mogelijk te slaan en er tegelijk de nodige spin op te leggen. Daar hebben veel dames het echt wel moeilijk mee. Wel blijft mijn opslag nog een groot werkpunt. Hoewel ik geen twintig dubbele fouten meer maak zoals in het verleden, kan die immers nog heel wat verbeterd worden”, aldus Julie.

De Krekel Peer

“Julie is een offensieve speelster met een erg hoog rendement. Ondanks een minimaal aantal trainingsu­ren is ze erin geslaagd om dit tennisjaar al zes klassement­en stijgen. Echt knap”, zo vult coach Wouter Peeters van De Krekel Peer aan.

“Ik speel al vanaf mijn eerste opslag in Peer en ben ook vastbeslot­en om er te blijven”, vertelt Julie verder. “Wouter Peeters is al vier jaar mijn coach. Zijn trainingen zijn best intensief, want in drie uurtjes per week moeten we het werk doen waarvoor andere speelsters meer tijd krijgen. Een zeldza- me keer heb ik er geen zin in, maar Wouter moet zich niet al te vaak boos op me maken. Voor mij primeert het plezier, want ik heb absoluut geen ambitie om op televisie te komen. Enkele uren intensief sporten en proberen te presteren in matchen. Meer moet dat niet zijn voor mij”, glimlacht Julie.

Studies

“Op korte termijn wil ik wél uitte groeien tot een degelijke B-speelster. Als ik verder in de toekomst mag kijken, dan heb ik wel een grote droom. Op school ben ik eerder wetenschap­pelijk aangelegd. Daarom hoop ik om op mijn achttiende in de Verenigde Staten universita­ire studies architectu­ur te combineren met universite­itstennis. In de VS heerst een echte sportcultu­ur en die combinatie zou me wel liggen.”

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Julie Smeets moest gisteren in Bocholt in Zoë Box haar meerdere erkennen.
Foto DICK DEMEY Julie Smeets moest gisteren in Bocholt in Zoë Box haar meerdere erkennen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium