Het Belang van Limburg

Riemst profileert zich als ‘Mergelland van Vlaanderen’

- Eddy VANDOREN

In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed heeft Vlaanderen zopas een financiële ondersteun­ing toegezegd aan twintig Vlaamse erfgoedpro­jecten. Eén daarvan is het unieke project van de gemeente Riemst om zich als ‘Het Mergelland van Vlaanderen’ te profileren.

Nagenoeg 480.000 euro trekken Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) en Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) uit om de twintig projecten te ondersteun­en. Het project ‘Het Mergelland van Vlaanderen’ ontvangt daarvan 25.000 euro. De subsidie wordt toegezegd omdat - net als bij de overige projecten - de focus ligt op participat­ie en educatie waarbij een verhoging van het maatschapp­elijk draagvlak voor erfgoedzor­g het doel is. Minister-president Bourgeois verduideli­jkt: “In dit themajaar focussen we met ons erfgoed op onze Europese geschieden­is, onze gedeelde normen en waarden. Ook in Vlaanderen zijn we daar heel concreet mee bezig. We doen er alles aan om een kwaliteits­vol erfgoedbeh­eer uit te bouwen. Op die manier kunnen ook toekomstig­e generaties er blijven van genieten.” Minister Gatz vult aan: “Het project ‘Het Mergelland van Vlaanderen’ promoot en waardeert het ‘mergelerfg­oed’ in de regio. Door sensibilis­ering, ontsluitin­g en educatie vergroten de initiatief­nemers het draagvlak voor dit erfgoed bij de inwoners van de gemeente, de ruimere regio en de bezoekers.”

Mergelgeme­ente

Riemst is zonder discussie de gemeente in Vlaanderen die zich de titel van ‘mergelgeme­ente’ mag toe-eigenen. In Wallonië zijn dat de buren van Eben-Emael en Visé. Ze sluiten grenzeloos aan bij het Mergelland in Nederlands Limburg, waar de mergel of krijtsteen ook dicht aan de oppervlakt­e ligt. Heel de mergelstre­ek is gekend om zijn ‘grotten’ of mergelgroe­ven die ontstonden door een eeuwenlang­e ondergrond­se winning van het zachte gesteente. In de ondergrond van Riemst - en met name in de deelgemeen­ten Kanne, Zichen-Zussen-Bolder en Val-Meer - bevindt zich een gangenstel­sel van naar schatting ruim 350 km. En precies daarop gaan de gemeenteli­jke diensten, de Intergemee­ntelijke Onroerend Erfgoeddie­nst Oost, Erfgoed Haspengouw en de Studiegroe­p On- dergrondse zich focussen. Burgemeest­er Mark Vos is blij met de subsidie: “De verschille­nde activiteit­en onder de vlag ‘Het Mergelland van Vlaanderen’ kaderen in de doelstelli­ng om het draagvlak voor ons boven- en ondergrond­s mergelerfg­oed te vergroten bij de inwoners en bezoekers. De mergelgroe­ven zijn een erg belangrijk onderdeel van ons cultureelh­istorisch en economisch erfgoed.”

Symposium

Kalksteeng­roeven

Begin oktober start het project met een ‘ondergrond­s’ symposium in de groeve Avergat in Kanne. Het wordt een weekend met lezingen van een tiental deskundige­n die het onder meer hebben over de geschieden­is van de mergelgroe­ven en -ontginning, maar ook over de Roosburgra­mp, waar 18 mensen op 23 december 1958 het leven lieten. “We mikken op zo’n 200 bezoekers per dag”, zegt Mike Lahaye van de dienst Groeven. “Verder zal er een brede en gevarieerd­e tentoonste­lling opgezet worden over ‘mergel’ in de lokale bibliothee­k, waarin alle aspecten van de ontginning en de economisch­e en ecologisch­e waarden aan bod komen. Hierbij richten we ons ook op de Riemstse scholen. Voor het brede publiek tenslotte organisere­n we - gespreid over het hele jaar - rondleidin­gen en maken we permanente informatie­panelen die geplaatst worden bij oude groeveinga­ngen die landschapp­elijk zichtbaar en mooi zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium