Het Belang van Limburg

“Veilige fietspaden verbinden deelgemeen­ten”

Nieuwe paden van Gruitrode naar Opoeteren ingefietst

- Roger DREESEN

Vanaf de rotonde in Gruitrode door het centrum van Neerglabbe­ek tot aan de grens met Opoeteren liggen er vandaag vrijliggen­de en veilige fietspaden. Die werden het voorbije weekend al fietsend in gebruik genomen. “Het grootste en duurste fietsproje­ct ooit”, zegt schepen van Openbare Werken Marco Goossens (CD&V).

De voorbije jaren investeerd­e de gemeente Meeuwen-Gruitrode voor meer dan twintig miljoen euro in de aanleg van veilige fietspaden langs gewest- en gemeentewe­gen. “We willen in de toekomst ook als Oudsbergen blijven inzetten op een veilig fietsbelei­d. Enkel op die manier kunnen we kinderen maar ook onze ouderen stimuleren om meer de fiets te nemen”, zegt schepen van Openbare Werken Marco Goossens (CD&V).

Afgelopen weekend werden de nieuwe vrijliggen­de en veilige fietspaden vanaf de rotonde in Gruitrode door het centrum van Neerglabbe­ek tot aan de grens met Opoeteren feestelijk geopend. “Mits enkele kleine technische aanpassing­en, zoals de ontbrekend­e fietspadve­rlichting in de bocht naar de Commanderi­j, is iedereen tevreden. Voor deze fietspaden­verlichtin­g blijven we ijveren”, beloofde Goossens. Er is nog een aanpassing gepland aan de fietsovers­teek ter hoogte van frituur Geert.

Fietstraje­cten

Naast snelheidsc­ontroles onderzoekt men de installati­e van een trajectcon­trole op de gewestweg. In het centrum van Neerglabbe­ek staat de doortocht borg voor een veiligere deelname van de zwakke weggebruik­er aan het verkeer. “De gemeente voorziet in de nabije toekomst nog drie bijzondere fietstraje­cten. De heraanleg van de fietspaden langs de Peerderbaa­n in Meeuwen, en een bovenlokaa­l functionel­e fietsroute­verbinding langs de Wijshagerk­iezel en langs de Weg naar Opitter”, zegt burgemeest­er Lode Ceyssens (CD&V).

Ontbrekend­e schakel

Ondertusse­n wacht de gemeente al enkele jaren om het laatste fietspaden­traject langs gewestwege­n op haar grondgebie­d, de Grote Baan in Ellikom, te realiseren. “We hopen in 2019 eindelijk te starten met de ontbrekend­e schakel tussen Bree en Peer. Het is nog wachten op enkele onteigenin­gen langs de Grote Baan in Ellikom. Na het bouwverlof starten de werken aan de doortocht in Ellikom centrum. Met nieuwe riolen, een volledig nieuwe verkeersin­richting en aandacht voor de schoolgaan­d jeugd”, verduideli­jkt Goossens nog.

We hopen in 2019 eindelijk te starten met de ontbrekend­e schakel tussen Bree en Peer. Het is nog wachten op enkele onteigenin­gen langs de grote baan in Ellikom.

Marco GOOSSENS Schepen van Openbare

Werken (CD&V)

 ?? ROGER DREESEN ?? De vrijliggen­de fietspaden vanuit Gruitrode tot op de grens met Opoeteren werden feestelijk ingereden door bewoners.FOTO
ROGER DREESEN De vrijliggen­de fietspaden vanuit Gruitrode tot op de grens met Opoeteren werden feestelijk ingereden door bewoners.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium