Het Belang van Limburg

750 kansarmen shoppen middagje gratis

- Dirk JACOBS

Duizenden kledingstu­kken, speelgoed en zelfs buggy’s en kinderzitj­es voor fiets en auto. Dat konden 750 kansarmen zaterdagna­middag allemaal gratis uitkiezen op het Hasseltse Kolonel Dusartplei­n. Daar organiseer­de Homestars immers haar vierde editie van de ‘Street popup Store’, een openlucht shopping waar de vooraf geselectee­rden die het financieel wat moeilijker hebben voor één keer naar hartenlust gratis konden winkelen.

“Het werkt steeds beter in twee richtingen”, zegt Gemma Demandt die haar schouders onder het initiatief zet. “In de voormiddag komen tientallen mensen kleding brengen die nog in perfecte staat is. Dezelfde namiddag komen de nieuwe kandidaat-eigenaars al langs en krijgt alles een nieuwe bestemming. Een soort ‘kringwinke­l in één dag’ dus. We hebben 42 vrijwillig­ers, ook dat aantal stijgt elk jaar, die alles in goede banen leiden. En elk jaar hebben we fantastisc­h weer. Dat hoort hier gewoon bij. Er komt zeker een vervolg in 2019 en als de Vlaamse overheid mee wil, dan proberen we dit in elk van de vijf Vlaamse provincieh­oofdsteden op te zetten. Want er is echt zoveel armoede en tegelijk zijn er zoveel overschott­en, dat een herverdeli­ng op deze manier honderden mensen gelukkig maakt.” “Dat klopt helemaal”, zegt Bart die met zijn drie kinderen langsloopt. “We mogen elk tien stuks uitkiezen, eender wat. Normaal kunnen we nooit naar een kledingwin­kel. We krijgen soms wel wat textiel van mensen die onze situatie kennen. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat we verzorgd voorkomen en dit is een buitenkans om wat nieuwe spullen in de kast te krijgen. Wat te klein is? Dat breng ik volgend jaar gewoon in de voormiddag terug mee. Voor iemand anders.”

 ?? FOTO RL ?? In de namiddag konden 750 kansarmen gaan shoppen tussen de duizenden artikels die diezelfde ochtend gebracht waren.
FOTO RL In de namiddag konden 750 kansarmen gaan shoppen tussen de duizenden artikels die diezelfde ochtend gebracht waren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium