Het Belang van Limburg

“Warmte van paard werkt therapeuti­sch”

Zorgranch Stappen vindt equo-snoezelen uit

- Chris NELIS

Zorgranch Stappen in Genk kon afgelopen zondag een nieuw project aan het grote publiek voorstelle­n: het equo-snoezelen. Daarbij worden paarden gebruikt in een ruimte met variërende lichtwarmt­e en zachte geluiden om mensen met een beperking te laten ontspannen. “Een jaar lang hebben we vier paarden hiervoor klaargemaa­kt. Ze doen het schitteren­d, het is immers niet zo evident om paarden in een gesloten ruimte met variërende geluiden en licht te brengen”, legt Kalinka Banken van Zorgranch Stappen uit.

Zorgranch Stappen heeft zich eerder al gespeciali­seerd in paardenthe­rapie voor mensen met een beperking. Het zijn vooral kinderen die met de hulp van paarden of pony’s tot rust komen. “Daarover had ik een gesprek met een medewerker van het opvangcent­rum Ter Heide”, zegt Kalinka Banken van Zorgranch Stappen. “Tijdens die babbel kwam het gekende systeem van de snoezelrui­mtes ter sprake. En we vroegen ons af of we dat niet konden combineren met onze paarden. Omdat het niet zo evident is om paarden in een gesloten ruimte met variërende geluiden en licht te brengen, hebben ze eerst heel wat training nodig gehad. We hebben inmiddels een jaar lang vier paarden hiervoor klaargesto­omd. En ze doen het schitteren­d.”

“Er zijn ook al heel wat testen met kinderen geweest en ik moet zeggen dat het effect niet uitblijft. De paarden krijgen geen zadel. De kinderen die erop liggen, voelen de warmte van het dier. En dat op zich werkt al heel ontspannen­d en therapeuti­sch. In combinatie met de snoezelatt­ributen streven we naar een groot zen-effect bij de kinderen.”

Weekend

Banken wijst erop dat het moet klikken tussen paard en mens voor er ook überhaupt een resultaat geboekt kan worden. “Die vertrou- wensband is ontzettend belangrijk”, gaat Kalinka verder. “Als een paard aangeeft niet met een bepaalde persoon te willen werken dan moeten we met een ander paard proberen.” Voorlopig vindt het equo-snoezelen plaats in een grote tent. “Maar dat is te koud voor in de winter”, zegt Banken. “Daarom zijn we nog op zoek naar grote overdekte plaatsen waar we zo’n ruimte kunnen inrichten. Omdat we de hele installati­e moeten opbouwen en afbreken - onder meer uit vrees voor diefstal - gaan we in de zomer alleen in de weekenden equo-snoezelen organisere­n. Ik ben quasi zeker dat het nergens anders bestaat. We hebben het hele internet afgeschuim­d maar niets gevonden.”

 ?? Foto MICHEL STEENSELS ?? Bij het equosnoeze­len kunnen kinderen op de rug van een paard liggen en genieten van de variërende lichtwarmt­e en zachte geluiden.
Foto MICHEL STEENSELS Bij het equosnoeze­len kunnen kinderen op de rug van een paard liggen en genieten van de variërende lichtwarmt­e en zachte geluiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium