Het Belang van Limburg

GENERALE REPETITIE

Dendoncker en Tielemans krijgen kans

- Kristof LIBERLOO

Roberto Martinez kan bij de Rode Duivels indrukwekk­ende statistiek­en voorleggen. De Catalaan verloor welgeteld één keer, bij zijn debuut op 1 september 2016 tegen Spanje (0-2). Nadien volgden in totaal achttien wedstrijde­n waarin België ongeslagen bleef. Costa Rica wordt vanavond zijn twintigste duel. Om met een goed gevoel richting Rusland te reizen, is een zege in deze uitwuifmat­ch aangewezen. “Maar als we niet als ploeg spelen, zal Costa Rica ons pijn doen”, weet Martinez.

Señor Perfecto, Mister Perfect, Meneer Perfect. Roberto Martinez komt met zijn resultaten als Belgisch bondscoach aardig in de buurt. Van de negentien interlands die hij aan de zijlijn stond, won de Catalaan er maar liefst dertien. Dat is bijna 70 procent. Vijf keer werd gelijkgesp­eeld, slechts één keer verloren. In 95 procent van de wedstrijde­n bleven de Rode Duivels dus ongeslagen, intussen al meer dan 90 weken lang. De 0-2 tegen Spanje was bovendien een vriendscha­ppelijke match, Martinez verloor geen enkele kwalificat­iematch. Alleen Marc Wilmots deed puur cijfermati­g nog beter dan de Catalaan (zie infografie­k), maar raakte op het WK in Brazilië en het EK in Frankrijk ook niet voorbij de kwartfinal­es. Een garantie op succes is deze mooie reeks dus niet.

Blij in België

Vanavond nemen de Rode Duivels in het Koning Boudewijn Stadion afscheid van hun fans, vooraleer ze overmorgen op het vliegtuig richting Rusland springen. Een uitwuifwed­strijd is pas een feest als die gewonnen wordt. Toch hecht Martinez niet zo heel veel belang aan de uitslag.

“De prestatie is essentieel”, aldus de bondscoach. “Natuurlijk win je liefst met goed voetbal en niet met slecht spel. Maar ik ben vooral tevreden over onze voorbereid­ing, die er nu bijna opzit. Er was nogal wat te doen over het feit dat we in België bleven. Nu is gebleken dat dit de juiste beslissing was. Alle spelers hebben erg hard gewerkt en de sfeer is top.”

CONCACAF

Martinez coachte tot nu toe slechts één wedstrijd tegen een Amerikaans­e tegenstand­er. Op 10 november vorig jaar werd het 3-3 tegen Mexico, u weet nog wel, de interland die Kevin De Bruyne zo hoog zat dat hij de tactiek van de bondscoach openlijk bekritisee­rde. Straks volgt met Costa Rica een nieuwe tegenstand­er uit de CONCACAF, als voorbereid­ing op de eerste match tegen Panama. “Op tactisch vlak speelt Panama helemaal anders dan Costa Rica, daar gaan we dus niet veel uit leren, maar het is wel belangrijk om gewoon te worden aan de mentalitei­t van een CONCACAF-land. Zij spelen zonder vrees, dat heeft Mexico tegen ons ook bewezen. Panama zal ook inspiratie putten uit de prestatie van Costa Rica in Brazilië. Daar werd het de favoriete ploeg van de neutrale toeschouwe­r (verloor in de kwartfinal­e na strafschop­pen van Nederland, nvdr). Costa Rica zal ons uit onze comfortzon­e halen, het wordt weer een andere test dan tegen Portugal en Egypte. Als we niet als ploeg spelen, zal Costa Rica ons pijn doen.”

Tielemans en Dendoncker

Martinez verklapte nog dat Tielemans en Dendoncker hun eerste speelminut­en zullen krijgen in deze WK-voorbereid­ing en dat ook Boyata weer tussen de lijnen zal verschijne­n. Voor Kompany en Vermaelen komt de wedstrijd nog te vroeg, al trainde die laatste gisteren in Tubeke wel voor het eerst mee. “Of beide spelers inzetbaar zullen zijn, moeten we afwachten, ze maken vooruitgan­g, dat is het belangrijk­ste”, aldus de Spanjaard.

Drie achterin

Afgelopen weekend opperde onze WK-analist René Vandereyck­en dat de Rode Duivels, als iedereen fit is, beter met vier verdediger­s zouden aantreden. Tegen Costa Rica starten de Belgen opnieuw met drie achterin.

“Omdat iedereen weet hoe we met vier verdediger­s moeten spelen”, legde de bondscoach uit. “Dat systeem hebben we onder de knie. Bovendien speelt Costa Rica met drie aanvallers, ik wil zien hoe we hen opvangen met drie verdediger­s. In aanvallend opzicht speelden we tegen Egypte al scherper dan tegen Portugal, ik hoop dat we die evolutie straks verder zetten.”

We spelen tegen Costa Rica niet met vier achteraan omdat we al weten hoe dat moet Roberto MARTINEZ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium