Het Belang van Limburg

“Ik wil leren maar ook spelen”

-

De toekomst van het Belgische voetbal, noemde bondscoach Roberto Martinez hem bij het bekendmake­n van zijn selectie. Maar Youri Tielemans wil ook in het heden graag presteren. "Ik ben hier om te leren, maar wil uiteraard ook graag spelen.” AFGELOPEN SEIZOEN “Frankrijk wordt verwaarloo­sd”

Achttien keer in de basis in competitie­verband, nummer twaalf in de lijst met de meeste speelminut­en: is dat wat Youri Tielemans van zijn eerste jaar bij AS Monaco had verwacht?

“De afspraken met de club en de trainer waren heel duidelijk: er zou geroteerd worden. Daardoor speelde ik niet alles. En toch heb ik veel minuten gekregen voor een eerste seizoen in het buitenland. Mensen dachten misschien dat ik altijd in de ploeg zou staan en meteen de pannen van het dak zou spelen. Neen, ik had een aanpassing­speriode en een blessure die me even heeft afgeremd. Maar nadien kwam ik goed terug.”

Waarmee de 21-jarige ket niet gezegd wil hebben dat hij een topjaar achter de rug heeft.

“Ik moest uit mijn comfortzon­e. Je hebt zulke momenten nodig in een carrière om aan de top te kunnen komen. Weet je wat me stoort? Ik heb de indruk dat het Franse kampioensc­hap in België wordt verwaarloo­sd, een beetje geminimali­seerd. Voor je een oordeelt velt, moet je kijken en je niet baseren op wat in Frankrijk wordt geschreven.”

HET WK “Met vijf voor twee plaatsen”

Youri Tielemans is de toekomst van het Belgische

voetbal, sprak bondscoach Martinez na de bekendmaki­ng van zijn selectie. En zo kreeg Tielemans de voorkeur op Nainggolan.

“Radja speelt op mijn positie, dus op een bepaald moment waren wij wel concurrent­en. Maar of ik echt in de balans lag met hem, dat weet ik niet. Radja was er ook al bij toen ik ook geselectee­rd werd. Iedereen wilde Radja erbij. Ook de groep, want Radja is een superspele­r, maar de trainer nam een besluit. Zijn woorden aan mijn adres zijn mooi om te horen. Maar als ik minuten krijg, wil ik de bondscoach ook tonen dat ik er al ben voor het heden.”

Toch beseft Tielemans dat hij de veldspeler is voor wie speelminut­en verzamelen de grootste uitdaging vormt.

“We zijn met vijf voor twee plaatsen (Witsel, Dembélé, Fellaini, De Bruyne en Tielemans, nvdr). Ik ben hier om te leren, maar uiteraard wil ik ook spelen. Maar zelfs als ik geen minuut speel, zal ik toch blij zijn. Het is de groep die primeert. En als de elf goed spelen, waarom dan veranderen?”

KOMEND SEIZOEN “Ik hoop het beter te doen”

In tegenstell­ing tot Leander Dendoncker zal Tielemans geen transfer maken deze zomer. Integendee­l. Met het vertrek van Fabinho naar Liverpool telt hij een te duchten concurrent minder. En bij de nationale ploeg is Defour afgezwaaid, twijfelt Fellaini en wie weet wie er nog volgt...

“Ik hoop dat ik belangrijk­er word, zeker. Ik heb het voorbije jaar veel vooruitgan­g geboekt. Op mentaal vlak ben ik veel sterker, doordat ik niet meer elke week op het veld stond. Ik weet dat ik positief moet blijven voor de groep en dat ik in eender welke situatie moet klaarstaan. Op technisch vlak ben ik ook beter geworden. In Frankrijk heb je namelijk een snellere balbehande­ling nodig. En tactisch heb ik een ander systeem leren kennen: met twee centrale middenveld­ers en twee aanvallers. Op alle vlakken ben ik beter geworden. Ik hoop dat ik het beter zal doen bij Monaco volgend seizoen”, aldus Tielemans, die de naam van dochtertje Melina (15 maanden) op zijn linkerbice­ps getatoeëer­d heeft. “Het is niet makkelijk, maar ik hoop wel dat ze naar het WK in Rusland komt.”

Of ik echt in de balans lag met Nainggolan, dat weet ik niet. Radja was er ook al bij toen ik ook geselectee­rd werd Youri TIELEMANS

 ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA ?? Leander Dendoncker en Youri Tielemans krijgen straks allebei speelminut­en tegen Costa Rica. De eerste als basisspele­r, de
andere als invaller?
FOTO BELGA FOTO BELGA Leander Dendoncker en Youri Tielemans krijgen straks allebei speelminut­en tegen Costa Rica. De eerste als basisspele­r, de andere als invaller?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium