Het Belang van Limburg

“Een supergevoe­l”

Limburgs duo Peters/Broekx pakt EK-brons

- Gert SILLEN

Hermien Peters en Lize Broekx, oftewel het Limburgse K2-duo, heeft op de olympische afstand van 500m brons behaald op de Europese kampioensc­happen kajak in het Servische Belgrado. De fotofinish zette hen en de Duitse boot ex aequo op de derde plaats. Het is een zeldzame medaille, want van 2004 is het geleden dat een Belgische boot nog op het EK-podium stond. Petra Santy vaarde toen naar zilver in Poznan (Polen) in de K1 500m.

Via de tweede plaats in de reeksen plaatsten de Ekselse Peters en de Neerpeltse Broekx zich vlot en rechtstree­ks voor de finale. “Op basis van die prestatie mikten we op een top vijf-plaats”, vertelt een dolgelukki­ge Broekx. “Dat we brons pakten is even onverhoopt als onverwacht. Zeker na onze mindere start. Die is sowieso al ons pijnpunt, maar in de finale was het weer helemaal niet super. De inhaalrace kon beginnen. Dat is ondertusse­n zeer typerend voor ons. Halfweg lagen we zesde. Van de race zelf heb ik weinig gezien. Enkel de Franse boot, die rechts van ons lag en de latere winnaar, heb ik in het oog gehad. We focusten op hen om er zo lang mogelijk zo dicht mogelijk bij te blijven. Een geslaagde tactiek, want enkel de Hongaarse meisjes hebben we niet meer kunnen inhalen.” “In de laatste twintig meter kwamen we op gelijke hoogte met de Duitse boot en gelijktijd­ig dwarsten we de meet. Het was dan nog spannend en nagelbijte­nd wachten op het verdict van de finishfoto, want ik dacht dat we als vierde eindigden. De ontlading was dan ook des te groter nadat we allebei als derde geklasseer­d werden”, jubelt Broekx nog na. “Die bronzen medaille bezorgt me een supergevoe­l. Het hoogtepunt van mijn carrière tot nu toe.”

Een hoogtepunt dat geen eindpunt hoeft te worden. Technisch directeur Bob Maesen beweerde voor het EK dat het duo stappen vooruit heeft gezet. “Bij het behalen van mijn diploma na vier jaar voltijds studeren kan ik me sinds 2017 volledig op het kajak richten. Dat werpt zijn vruchten af. In het najaar van 2018 zal ook Hermien meer dan waarschijn­lijk afgestudee­rd zijn. Vanaf 2019 kunnen we ons dan allebei nog enkel met het kajakken bezighoude­n.” Artuur Peters eindigde net als vorig jaar in de K1 1000m op de zevende plaats, maar klonk niet ontgoochel­d. “Misschien had ik er nog iets meer kunnen uithalen en welke plaats me dat zou opleveren is moeilijk te zeggen, maar ik beschouw deze finale toch als één van mijn betere races ooit. De enige teleurstel­ling is dat ik mijn positie ten opzichte van vorig jaar niet verbeterd heb.” De Europese titel ging voor het derde jaar op rij naar de Portugees Pimenta.

 ?? Foto HBVL ?? Lize Broekx en Hermien Peters: twee Limburgse, bronzen kajakkers.
Foto HBVL Lize Broekx en Hermien Peters: twee Limburgse, bronzen kajakkers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium