Het Belang van Limburg

Limburgse derby al op tweede speeldag

Genk-STVV al op tweede speeldag op zondag 5 augustus

- Marnik GEUKENS/Gunter SCHOOFS

Amper zestien dagen na het slotakkoor­d van seizoen 20172018 werd gisteren de kalender voor de volgende jaargang al gepublicee­rd. Met al op de tweede speeldag de Limburgse derby: KRC Genk-STVV. “Een tegenvalle­r, op dat moment zijn nog heel veel supporters met vakantie. Toch willen we er alles aan doen om de wedstrijd in de typische derbysfeer te laten verlopen”, zegt Erik Gerits.

De Genkse algemeen directeur verwijt kalenderma­nager Nils Van Brantegem niets. “Zij moeten met enorm veel parameters rekening houden, waardoor het geen sinecure is om zo’n kalender in mekaar te steken. Maar een derby speel je liever een maand later, wanneer iedereen er is en de competitie op volle toeren draait. Het is aan ons om op 5 augustus toch voor de juiste beleving te helpen zorgen.”

STVV

“Cercle is vergiftigd geschenk”

STVV start het seizoen met een thuismatch op zaterdagav­ond tegen nieuwkomer Cercle Brugge. Een openingswe­dstrijd om van te dromen, zou je denken. “Tegelijker­tijd weten we dat dit een vergiftigd geschenk is”, zegt sportief directeur Tom Van Den Abbeele. “Een ploeg die promoveert, is sowieso gevaarlijk. En Cercle zal kwaliteit hebben. Onderschat­ten doen we hen dus zeker niet, maar voor eigen publiek moeten we uiteraard meteen voor de drie punten gaan tegen deze tegenstand­er.”

Na Cercle volgt de derby op Genk, STVV wil maar wat graag profiteren, mocht Racing nog niet op volle toeren draaien in het begin van de competitie. “We doelen vooral op diezelfde goeie start van een jaar geleden. En dus zullen we ook op Genk punten willen pakken. We weten immers wat dit duel betekent voor onze fans”, verzekert Van Den Abbeele. “Een makkelijke start is weliswaar anders. Want na Cercle en Genk volgt Lokeren al. Zij deden afgelopen seizoen nog tot op het einde mee voor een Europees ticket, dat zegt genoeg. Maar eenvoudige wedstrijde­n bestaan sowieso niet, dus op zich maakt de loting niet zoveel uit.”

KRC GENK

“Liever thuis gestart”

Genk-trainer Philippe Clement denkt er net hetzelfde over: “Uiteindeli­jk moet je toch minstens twee keer tegen elke tegenstrev­er het veld op. De volgorde maakt niet zoveel uit. Al had ik liever met een thuismatch gestart, nu wordt het een trip naar Lokeren. Ook de derde speeldag kondigt zich als loodzwaar aan. Overleven we onze eerste ronde in de Europa League, dan spelen we donderdaga­vond Europees en zondagmidd­ag al opnieuw in Oostende. Die match had ik liever ’s avonds gezien, maar dat is detailkrit­iek.” Clement beseft dat het, los van het programma, een loodzware start wordt. “Halen we de laatste voorronde van de Europa League dan spelen we twaalf wedstrijde­n in 39 dagen. Daarom zullen we voluit moeten roteren, geen enkele speler kan die belasting al aan in augustus. Iedereen zal scherp moeten staan. Daarom ben ik ook uiterst tevreden dat we al twee transfers hebben kunnen afronden voor de start van de voorbereid­ing. Hoe meer tijd de nieuwkomer­s hebben om zich in te passen, hoe beter.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium