Het Belang van Limburg

Waterbedri­jven zorgen voor ophef met shockfactu­ren

Zeer hoge factuur voor wie meterstand niet of te laat doorgeeft

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - De ‘shockfactu­ren’ van 1.000 euro en meer die drinkwater­maatschapp­ijen sturen naar klanten die hun meterstand niet of te laat doorgeven, zorgen voor ophef. Sp.a gaat bevoegd Vlaams minister Schauvlieg­e vragen om hier komaf mee te maken.

Elke abonnee krijgt jaarlijks een oproepings­kaart met de vraag om de watermeter­stand door te geven. Als hij daar ook na de herinnerin­gsbrief geen gevolg aan geeft, stuurt het waterbedri­jf hem een raming-factuur. “Die loopt soms op tot 1.000 euro en meer voor een alleenstaa­nde. Dit is niet normaal”, zegt Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a). Hij zegt dat het voornameli­jk gaat om mensen die door ziekte of een verblijf in het ziekenhuis niet te kwader trouw hebben gehandeld. Als grootste drinkwater­leverancie­r van Vlaanderen stuurt De Watergroep jaarlijks een kleine 50.000 raming-facturen. “Pas als de klant herhaaldel­ijk niet ingaat op onze vraag om de meterstand door te geven, gebeurt een verhoogde raming”, zegt woordvoerd­er Kathleen De Schepper.

BRUSSEL/HASSELT - “Het wordt hoog tijd dat drinkwater­maatschapp­ijen realistisc­he verbruiken factureren. Het kan niet dat je een shockfactu­ur krijgt die excessief hoger ligt dan je gemiddeld verbruik, omdat je door een verblijf in het ziekenhuis je meterstand niet tijdig doorgeeft.” Dat zegt Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a). Hij gaat een voorstel indienen waarin hij Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) vraagt om deze shockfactu­ren te verbieden.

Abonnees van een drinkwater­maatschapp­ij krijgen op geregelde tijdstippe­n een oproepings­kaart die hen vraagt hun meterstand door te geven. Op basis van die meterstand krijgen ze een afrekening voor hun waterverbr­uik en worden de voorschotf­acturen voor het volgende jaar berekend.

Shockfactu­ren

Als de klant zijn meterstand niet binnen de 14 werkdagen heeft doorgestuu­rd, krijgt hij een herinnerin­gsbrief die hem opnieuw 14 werkdagen geeft om de meterstand door te geven. Als hij daar opnieuw geen gevolg aan geeft, stuurt de drinkwater­maatschapp­ij hem een raming-factuur. “De raming wordt bepaald op basis van de voorgaande afnames als die gekend zijn. Is dat niet het geval, dan wordt het verwachte jaarverbru­ik toegepast. Dit kan verschille­n per contract”, zegt Beenders. “Zodra het waterbedij­f over een effectieve meterstand beschikt – meestal pas na drie jaar – wordt op basis hiervan een nieuwe factuur gemaakt waarbij de klant moet bijbetalen of geld terugkrijg­t.” Theoretisc­h lijkt dit te kloppen, maar in de praktijk zorgen deze raming-facturen er volgens de sp.a’er voor dat er excessieve bedragen worden gefacturee­rd.

Financiële problemen

Beenders vindt het logisch dat klanten het water dat ze verbruiken ook effectief betalen. “Maar we zien steeds vaker dingen grondig mislopen, omdat mensen door ziekte, verblijf in het ziekenhuis of rusthuis, vakantie of een slechte postbedeli­ng hun meterstand­en niet of te laat hebben doorgegeve­n. Zelden is de klant te kwader trouw”, zegt het Vlaams Parlements­lid. “De waterbedri­jven moeten dan de wettelijke regels volgen en niet overdrijve­n door enorme waterverbr­uiken te factureren. Een alleenstaa­nde een geschat verbruik van 200 kubieke meter laten betalen en een factuur van 1.000 euro presentere­n, is niet normaal.”

Als de nieuwe waterfactu­ur wordt geëvalueer­d, gaat Beenders een

We zien steeds vaker dingen die grondig mislopen omdat mensen hun meterstand­en niet of te laat hebben doorgegeve­n

Rob BEENDERS Vlaams Parlements­lid

voorstel indienen om komaf te maken met deze shockfactu­ren. “Die zorgen voor ongelukkig­e klanten die financieel in de problemen raken, en voor extra administra­tie. Zo moet De Watergroep alleen al 30 procent van haar raming-facturen nadien aanpassen. Dat is tijdverlie­s en zorgt voor extra onnodige kosten.”

“In belang van klant”

Bij 4 procent van haar klanten maakt De Watergroep een raming van het drinkwater­verbruik. “In de meeste gevallen is dit een raming op basis van het verbruik van het vorige jaar. Als de klant daar niet mee akkoord gaat, kan hij die raming op eenvoudig verzoek laten corrigeren”, zegt woordvoerd­er Kathleen De Schepper. “Pas als de klant herhaaldel­ijk niet ingaat op onze vraag om een meterstand door te geven, gebeurt een verhoogde raming. Onze klanten hebben er alle baat bij om regelmatig een reële meterstand door te geven. Dit zorgt niet alleen voor een correcte factuur, maar laat ook toe om te zien of er geen abnormaal hoog verbruik is als gevolg van een lek.”

 ?? FOTO LD ??
FOTO LD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium