Het Belang van Limburg

Onderzoek naar domicilief­raude in Herstappe

Anonieme brief klaagt over domicilief­raude bij een tiende van inwoners Herstappe

- Jan BEX

HERSTAPPE - In Herstappe, met 83 inwoners riant de kleinste gemeente van het land, komt er een onderzoek naar domicilief­raude bij acht bewoners van de gemeente. De politie doet het onderzoek na een anonieme brief waarin - zonder namen te noemen - acht gevallen van domicilief­raude aangeklaag­d werden. Er kan geen rechtstree­ks verband gelegd worden met de komende verkiezing­en maar in Herstappe is er momenteel wel politieke onrust. “Er zijn nu eenmaal meer kandidaten dan dat er plaatsen zijn”, zegt oud-burgemeest­er Serge Louwet. “Ook in Herstappe.”

Onrust in het schijnbare paradijs. In Herstappe, met 83 inwoners de kleinste gemeente van België, zorgt een anonieme briefschri­jver voor onrust en achterdoch­t. Zonder namen te noemen klaagt hij of zij acht gevallen van domicilief­raude aan bij politie, gouverneur én burgemeest­er Prosmans. Of het met de verkiezing­en te maken heeft, is niet te bewijzen. Maar er is wel politieke onrust in het zo vredig geachte Herstappe. Zozeer zelfs dat burgemeest­er Claudy Prosmans er aan denkt uit zijn partij te stappen. “Ik ben het kotsbeu.”

Eind mei heeft een anonieme briefschri­jver een ferme steen gegooid in de kikkerpoel die anders Herstappe heet. Acht Herstappen­aren zouden, volgens die anonieme briefschri­jver, domicilief­raude plegen. Zouden dus niet in Herstappe wonen, maar elders. Bijna een op de tien Herstappen­aren zouden in overtredin­g zijn. Bij die acht, zo interprete­ren sommigen in Herstappe de brief, zou ook Tanja Bellefroid zijn, eerste schepen in faciliteit­engemeente Herstappe. Bellefroid ontkent: “Ik woon met mijn dochter in Herstappe.”

Wantrouwen in het dorp

De vraag is natuurlijk: wie heeft er baat om een anonieme brief te sturen? Korpschef Tony Verlackt van politiezon­e Tongeren-Herstappe: “Anoniem of niet, en ook al is Herstappe een bijzonder kleine gemeente, wij zullen deze zaak in eer en geweten onderzoeke­n. Dat is onze plicht.”

Een ding bevestigen alle gecontacte­erde Herstappen­aren: de rust is weg in het dorp. Tanja Bellefroid, schepen van Cultuur, Jeugd en Sport: “Fijn is het niet. Iedereen kijkt naar iedereen. We waren een hecht dorp. Ineens is er veel wantrouwen.”

Ook OCMW-voorzitter en tegelijk schepen van Sociale Zaken Mariëlla Creten vindt het een spijtige zaak. “Met een eenheidsli­jst hoopten we dat er in Herstappe geen verkiezing­en gehouden moesten worden, maar dat is niet langer zeker. Volgens mij zijn er in Herstappe drie à vier kandidaatb­urgemeeste­rs. En dat zorgt voor onrust.”

“Maar Herstappe is te klein voor die problemen. Fundamente­el zijn er twee visies op de toekomst van het dorp: je hebt conservati­even en je hebt mensen die aan de toekomst denken. Daarbij reken ik burgemeest­er Claudy Prosmans. Hij is sinds 2015 zeker gegroeid in zijn functie. Iedereen maakt aanvankeli­jk fouten, maar je kan Claudy niet verwijten dat hij niet aan het algemeen belang denkt. Integendee­l, hij is zeker geen burgemeest­er van het eigenbelan­g.”

“In onze OCMW-raad hebben we heel wat veelbelove­nde jongere mensen, maar krijgen die een kans in de gemeentera­ad van de volgende legislatuu­r? Dat is de vraag. Want de OCMW-raad en gemeentera­ad zullen moeten samengaan. Dat betekent minder mandaten. Meer concurrent­ie. Na mijn pensioen, na mijn 65ste, mag er gerust een jongere in de plaats komen. Maar de indruk leeft dat de oude garde de macht in handen wil houden. Ik hoop oprecht dat het anders zal zijn.”

Clans

Politiek rommelt er dus wat in dat dorpje dat zogezegd onder een glazen stolp leeft, ver van de echte wereld. Wat uiteraard niet zo is. Creten: “Maandagavo­nd is de volgende gemeentera­ad. Daarna komt er nog een partijraad. Dan zullen we meer weten.”

Die oudere garde, zo fluisteren insiders, zou wel eens kunnen bestaan uit oud-burgemeest­er Serge Louwet, een naar Herstapse normen grootgrond­bezitter, en Julien Robeyns, schepen én druk bezette landbouwer. Die bewerkt als aannemer veel grond van Louwet. Robeyns was gisteren ondanks herhaalde pogingen helaas niet bereikbaar, raadslid Serge Louwet wel: “Niets aan de hand. Voor de verkiezing­en zijn er overal problemen. Er zijn nu eenmaal meer kandidaten dan dat er plaatsen zijn. Ook in Herstappe. Iedereen wil meedoen. Er zal gesnoeid moeten worden. En neen, ik ben geen kandidaat-burgemeest­er. Al wil ik wel in de raad blijven.”

Burgemeest­er: “Kotsbeu”

Wat zegt burgemeest­er Claudy Prosmans? “Ik ben het kotsbeu. Ik denk er hardop aan om volgende maandag mijn ontslag te geven aan onze Herstapse partij Gemeentebe­langen. Er is meer werk te doen dan sommigen denken in onze gemeente, ook al zijn we heel klein. Ik ben het beu dat sommigen in het schepencol­lege niet genoeg werken voor hun mandaat. En ja, dat gaat over Julien Robeyns. Of ik nog kandidaat-burgemeest­er zal zijn? Misschien niet voor Gemeentebe­langen. Misschien wel voor een andere lijst. Ik wacht nog tot maandagavo­nd. Tot de gemeentera­ad en de partijraad daarna.”

Net dat wil Herstappe vermijden. Een verscheure­nde verkiezing­sstrijd tussen dorpsclans, een strijd tussen amper 83 inwoners. Oudschepen en gemeentera­adslid Leon Lowet bekijkt het nuchter: “Het is inderdaad nodig dat er verjonging komt. Daarvoor wil ik mijn plaats op de lijst afstaan. Bijvoorbee­ld aan mijn dochter. Het klopt dat er meerdere kandidaten zijn voor de sjerp. Maar het zou goed zijn voor Herstappe als er meer vers bloed vanuit de OCMW-raad kan doorstrome­n naar de gemeentera­ad. Al zie ik het uiteindeli­jk nog allemaal goedkomen voor een eenheidsli­jst, en dus verzoening in Herstappe.”

Er zijn nu eenmaal meer kandidaten dan dat er plaatsen zijn. Ook in Herstappe. Er zal gesnoeid moeten worden

Serge LOUWET oud-burgemeest­er

Ik ben het kotsbeu dat sommige schepenen niet genoeg werken. Er is meer arbeid in Herstappe dan sommigen denken

Claudy PROSMANS huidig burgemeest­er

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Herstappe telt 83 inwoners – waarvan acht anoniem beschuldig­d worden van domicilief­raude – en een rits kandidaat-burgemeest­ers.
FOTO PHOTO NEWS Herstappe telt 83 inwoners – waarvan acht anoniem beschuldig­d worden van domicilief­raude – en een rits kandidaat-burgemeest­ers.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium