Het Belang van Limburg

Camera’s in Genkse straten moeten einde maken aan buitenspor­ige trouwstoet­en

Veertien vaste camera’s in Stalenstra­at en Vennestraa­t

- Chris NELIS

In de Stalenstra­at en de Vennestraa­t komen veertien vaste camera’s met een realtime verbinding met de politie. Aan de toegangen van beide straten komen er dan weer camera’s die ook nummerplat­en kunnen herkennen. De stad hoopt op die manier de overlast in beide straten te vermindere­n. Al zijn de problemen in de ene straat niet dezelfde als in de andere. Met de maatregel hoopt burgemeest­er Wim Dries (CD&V) ook een einde te maken aan uit de hand lopende trouwstoet­en.

“We hebben vandaag zeven camera’s in gebruik”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Die hangen allemaal in het centrum van Genk. Vooral bij evenemente­n hebben die hun nut al getoond. We willen nu, deze legislatuu­r nog, zeven vaste camera’s in de Stalenstra­at en zeven vaste camera’s in de Vennestraa­t plaatsen. Zodanig verspreid dat we beide straten goed kunnen monitoren. Op de toegangen komen er dan weer camera’s die nummerplat­en herkennen. In de Stalenstra­at is er al langer ongenoegen over zwerfvuil, lawaai, straatrace­n en kleine criminalit­eit. De uit de hand gelopen trouwstoet in april van dit jaar zorgde voor de spreekwoor­delijke druppel.”

Vollebak

Recent was er ook nog de ramkraak op juwelier Istanbul in de Stalenstra­at. “Die daders zijn wel opgepakt maar ook in dit geval zouden de beelden een uitstekend hulpmiddel geweest zijn”, gaat Dries verder. “In de Vennestraa­t worden er ook zeven camera’s geplaatst. Ook wel om overlast te voorkomen. Maar vooral ook om een beter zicht te hebben op de evenemente­n waar een massa volk op af komt. Ik denk bijvoorbee­ld aan Vollebak Vennestraa­t en de wekelijkse zaterdagma­rkt.” Het voorstel staat komende donderdag op de gemeentera­ad. “We hopen zo snel mogelijk met de installati­e te kunnen beginnen. Het liefst deze legislatuu­r nog”, gaat Dries verder.

Ook een aan de fontein

De camera’s geven de politie van de zone Carma een realtime beeld van de situatie. “Dat wil daarom niet zeggen dat al die schermen permanent aan staan. Veelal wordt er pas gekeken als er een oproep of een melding is. Het is trouwens een ideaal hulpmiddel om situaties in te schatten. Terugspoel­en kan in enkele seconden.” De beelden worden, volgens Dries, niet langer bewaard dan dertig dagen. “Met uitzonderi­ng natuur- lijk indien ze worden opgevraagd voor gerechteli­jk onderzoek.” Ook in het centrum van Genk komt er nog een extra vaste camera bij. Die is voorzien aan de fontein in de Rootenstra­at tussen Shopping 1 en 2.

In de Stalenstra­at is er al langer ongenoegen over zwerfvuil, straatrace­n, lawaai en kleine criminalit­eit. De trouwstoet was de spreekwoor­delijke druppel Wim DRIES (CD&V)

 ?? FOTO CN ?? Wim Dries in de Stalenstra­at op de plaats waar een van de zeven vaste camera’s wordt gehangen.
FOTO CN Wim Dries in de Stalenstra­at op de plaats waar een van de zeven vaste camera’s wordt gehangen.
 ?? FOTO HBVL ?? Op 7 april dit jaar liep een trouwstoet in de Stalenstra­at nog compleet uit de hand.
FOTO HBVL Op 7 april dit jaar liep een trouwstoet in de Stalenstra­at nog compleet uit de hand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium