Het Belang van Limburg

“Snel noodnummer voor slachtoffe­rs van pesten”

Helft van alle Vlaamse jongeren werd ooit gepest

- Jens VANCAENEGH­EM

HASSELT - Een crisismeld­punt voor uit de hand gelopen pestgevall­en. Dat is één van de eisen van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, nu uit nieuw onderzoek blijkt hoe wijdverbre­id het pestproble­em echt is. Liefst de helft van de jongeren zegt in een bevraging van de UGent dat ze ooit gepest zijn.

Een vader die besluit om zijn dochters thuisonder­wijs te geven, omdat ze op school zo gepest worden dat hij vreest voor hun veiligheid. Het is een situatie waarmee pestexpert Gie Deboutte al is geconfront­eerd. “Mocht dat gezin geweten hebben dat er iemand aan een telefoon zit die hun problemen begrijpt en kan ingrijpen, dan was het misschien anders gegaan.” Deboutte gebruikt het voorbeeld om aan te tonen dat er dringend nood is aan een crisismeld­punt voor pestsituat­ies. Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten legde die eis gisteren op tafel, samen met de resultaten van een onderzoek dat het door studenten van de UGent liet uitvoeren. 1.665 scholieren tussen 12 en 18 kregen de vraag of ze ooit slachtoffe­r zijn geweest van (cyber)pesten. Liefst één op twee antwoordde ja.

Sporen

Dat het cijfer zo hoog ligt in vergelijki­ng met eerdere onderzoeke­n, heeft volgens Deboutte te maken met de vraagstell­ing. “Normaal krijgen jongeren de vraag of ze de voorbije maanden zijn gepest. Nu vroegen we bewust of ze ooit gepest zijn. Zo tonen we aan hoe wijdverbre­id het probleem is.” Het Kinderrech­tencommiss­ariaat kreeg vorig jaar ongeveer honderd meldingen van pestgevall­en in het onderwijs. “Het topje van de ijsberg”, zegt Kinderrech­tencommiss­aris Bruno Vanobberge­n. “Het zijn pestproble­men die lang aanslepen. Het is evident dat zoiets sporen nalaat.”

Die kinderen en hun ouders kunnen nu terecht bij de CLB’s of ze zoeken hulp buiten de school. “Maar dat volstaat niet. Er is een soort van neutrale hotline nodig”, zegt Deboutte. “Denk aan bemiddelaa­rs of therapeuti­sche hulp voor slachtoffe­rs. Mensen die zorgen dat de situatie de-escaleert.” Toch zal een extra meldpunt het pestproble­em niet oplossen, zeggen ministers Vandeurzen (Welzijn) en Crevits (Onderwijs). “Iedereen kan terecht bij 1712, Awel of andere hulplijnen. Belangrijk­er is dat leerlingen op school bij iemand terechtkun­nen. Een medeleerli­ng, leraar of zorgcoördi­nator. Er is geen nood aan een extra telefoonli­jn met Brussel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium