Het Belang van Limburg

Aanleg van Noord-Zuid tussen Lommel en Eindhoven gaat volgend jaar al van start

- Guy THUWIS

LOMMEL/EINDHOVEN - De Nederlands­e Raad van State heeft de plannen voor de nieuwe Noord-Zuidverbin­ding tussen Lommel en Eindhoven onherroepe­lijk vastgestel­d. Hiermee zijn alle procedures voor de nieuwe provincial­e weg doorlopen en kan de aanleg starten. De weg met de naam ‘Grenscorri­dor N69’ moet eind 2021 klaar zijn.

De werkzaamhe­den voor de nieuwe N69 kunnen al in januari 2019 starten omdat het provincieb­estuur van Noord-Brabant, in afwachting van de uitspraak van de Raad van State, al ruim een jaar bezig is met de aanbestedi­ngsprocedu­re. “We gaan nu verder om het project aan een aannemer te gunnen zodat de schop snel in de grond kan”, reageert gedeputeer­de Christophe van der Maat op het definitiev­e oordeel van de hoogste rechter in Nederland. “Dit betekent dat alle procedures correct gevolgd zijn. We willen dat de N69 eind 2021 klaar is, zodat de stromen met auto’s en vrachtwage­ns niet meer door de kernen van Valkenswaa­rd en Waalre hoeven te rijden en Bergeijk en Eersel verlost worden van sluipverke­er.”

80 km per uur

Net als bij ons heeft men in Nederland tientallen jaren gediscussi­eerd over een vlotte Noord-Zuidverbin­ding. Het overleg over de Grenscorri­dor N69 is in 2009 gestart en verliep al bij al vrij snel. De bestaande N69 krijgt vanaf de grens in Lommel Barrier tot aan Kempervenn­en (nog voor Valkenswaa­rd) een opknapbeur­t. Verder gaat de nieuwe weg linksaf richting Einderheid­e en Veldhoven. Ten zuiden van Veldhoven sluit de nieuwe weg aan op de A67 naar Eindhoven. Voor de precieze inplanting van die aansluitin­g op de autosnelwe­g is het nog wachten op een uitspraak van het Europees Hof over de effecten van de stikstofui­tstoot op de natuur. Nog voor de start van de werkzaamhe­den moet er duidelijkh­eid zijn. De nieuwe N69 loopt buiten de dorpen en krijgt twee rijstroken in fluisteras­falt, gescheiden door een middenberm. De maximumsne­lheid wordt 80 km per uur. Er worden ook maatregele­n genomen om het sluipverke­er te ontmoedige­n.

Complex project

Zoals bekend is de afwerking van de Noord-Zuidverbin­ding op Belgische bodem na een dubbel njet van de Raad van State vastgestel­d als complex project. Onder begeleidin­g van gouverneur Herman Reynders wordt de komende twee jaar gezocht naar het juiste tracé in Hechtel en Houthalen-Helchteren. De komende Vlaamse regering zal dan de knoop doorhakken en het gekozen tracé uitwerken. Het is nog niet duidelijk hoe lang deze nieuwe procedure gaat aanslepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium