Het Belang van Limburg

We zijn er Klaar voor

De komende vier weken zit u goed voor (minstens) 96 uur voetbal

- Thomas JANSEN / Dirk JACOBS / Eddy VAN DOREN

Uw focus ligt wellicht al op België - Panama maandag, maar met de sportief weinig tot de verbeeldin­g sprekende affiche Rusland Saoedi-Arabië gaat het WK voetbal straks al van start. Vooraleer Eden Hazard de wereldbeke­r in de lucht steekt op 15 juli, krijgt u eerst nog 96 uur voetbal voorgescho­teld, plus eventuele verlenging­en. En daar hoeft u geen bal van te missen, thuis op tv of op een van de tientallen grote schermen op de Limburgse pleinen.

HASSELT -

Het leek wat traag op gang te komen, maar zeker na de gewonnen oefenwedst­rijd tegen Costa Rica duikt de Belgische driekleur overal in het straatbeel­d op. Niet het minst in de Heiligestr­aat in Herderen (Riemst), waar alle huizen versierd zijn. “Er hangt zo’n 300 meter driehoekig­e vaandeltje­s kruiseling­s over de weg en aan de woningen een vijftigtal grote Belgische vlaggen met de Belgische driekleur” vertellen initiatief­nemers Eric Mulleners (52) en zijn buurvrouw Alfons Reynders (65). De inwoners van de Heiligestr­aat kijken maandag samen in hun ‘Duivelse sfeerhut’. Alle anderen kunnen terecht op een van de tientallen grote schermen in Limburg. De twee grootsten, van 122 vierkante meter, staan in Hasselt en Sint-Truiden. “Dat is drie keer groter dan bij het EK”, zegt Karl Smets van Bar Russia, op de Truiense Grote Markt. “Wij zenden enkel de wedstrijde­n van de Rode Duivels uit. Maar met een mooie VIP-tent en een optreden van Regi na de match tegen Tunesië zal er zeker veel sfeer zijn.” Op het Hasseltse Kolonel Dusartplei­n, dat plaats biedt aan 8.000 à 10.000 mensen, worden bijna alle wedstrijde­n vertoond. Bij de duels van de Rode Duivels is er bovendien een VIP-service. Die is, op enkele plaatsen voor de partij tegen Tunesië na, volledig uitverkoch­t.

Bar Parasol

De Genkse Grote Markt wordt dan weer omgetoverd tot Bar Parasol, met 360 kleurrijke parasols. Behalve aan de Belgische fans is er ook aan de grote Spaanse, Portugese en Marokkaans­e gemeenscha­p gedacht. “Sommige van die wedstrijde­n zullen gelijktijd­ig zijn, en daarom staat er ook op het Stadsplein een groot scherm”, zegt burgemeest­er Wim Dries. “De Belgen zullen op beide pleinen tegelijk getoond worden, aangezien de capaciteit van de Grote Markt beperkt is tot 2.500 mensen. En we verwachten toch dat meer Genkenaren willen zien hoe de Rode Duivels op de wereldtite­l afstormen.” Zien we de burgervade­r dan ook in tricolore outfit supportere­n? “Of dat in outfit zal zijn, weet ik nog niet. Maar ik kom zeker de sfeer opsnuiven”, belooft Dries.

→ Een overzicht van alle grote WK-schermen

vindt u op www.hbvl.be/wkkaart

 ??  ??
 ?? Foto EVA ?? De inwoners van de Heiligestr­aat in Herderen zijn al opgewarmd.
Foto EVA De inwoners van de Heiligestr­aat in Herderen zijn al opgewarmd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium