Het Belang van Limburg

Minder dan drie op de tien Nederlande­rs supportere­n voor Rode Duivels

- Thomas JANSEN

HASSELT - Geen Oranje in Rusland, en dus kunnen/moeten de Nederlande­rs een andere kleur bekennen. Uit een enquête van het actualitei­tenprogram­ma Eén Vandaag bij 22.000 Nederlande­rs blijkt dat 29 procent van hen voor onze Rode Duivels zal supportere­n. ‘Hup België hup’ dus, maar wel minder luid dan op het EK twee jaar geleden. Toen stond 40 procent van onze noorderbur­en nog achter Courtois en co.

Ook op dat EK 2016 in Frankrijk ontbraken de Nederlande­rs. Zij vonden echter troost in het stijgende succes van hun zuiderbure­n. Van Rick De Leeuw tot minister van Sport Edith Schippers, het regende oproepen om voor de Belgen te supportere­n. En die vonden gehoor bij vier op de tien Nederlande­rs.

Nu, twee jaar later, is die Duivelgekt­e een pak minder. Terwijl NOS-journalist Bert Maalderink op het EK nog niets anders deed dan de Rode Duivels volgen - en toenmalig bondscoach Marc Wilmots op de zenuwen werken - stuurt de NOS nu niemand naar het Belgische kamp. “Er is een verschuivi­ng van de aandacht naar Marokko en Australië”, zegt Rene van Rijswijk, WK-coördinato­r bij NOS. “Bij Marokko spelen vijf voetballer­s die in Nederland geboren zijn, en Australië heeft met Bert van Marwijk een Nederlands­e bondscoach. Daar hebben we wel iemand ter plaatse.”

Zelfspot

Maar er is nog een reden. Eén keertje voor de zuiderbure­n supportere­n, daar kon Kees met de pet nog mee leven. Maar nu Nederland voor de tweede keer op rij een groot toernooi mist, is er veeleer plaats voor zelfspot. Zo kleurde café ’t Haantje in Maastricht in 2016 nog zwart-geel-rood, maar nu weer helemaal oranje. “We hebben ook een aantal ludieke spreuken van Johan Cruijff opgehangen, zoals ‘elk nadeel heb z’n voordeel’”, zegt een medewerkst­er van het café. “Zo willen we onze nationale ploeg toch een hart onder de riem steken. Al gunnen we het België zeker nog. De Belgische vlaggen liggen nog in de kelder, en als jullie het goed doen, sluit ik niet uit dat die nog bovengehaa­ld zullen worden.” In Elburg, in de Nederlands­e provincie Gelderland, gaat men zelfs nog een stapje verder. Daar is de hoofdstraa­t volledig oranje gekleurd, en toont men beelden van … het EK in 1988, dat Nederland toen won. Zo werd gisteren de wedstrijd Nederland - SovjetUnie uitgezonde­n op groot scherm, met pronostiek! De te winnen prijs? Een ticket voor één van de volgende wedstrijde­n van dat EK.

 ?? FOTO ALDO ALLESSI ?? Ondanks de Nederlands­e afwezighei­d op het WK, kleurt café ’t Haantje in Maastricht toch helemaal oranje
FOTO ALDO ALLESSI Ondanks de Nederlands­e afwezighei­d op het WK, kleurt café ’t Haantje in Maastricht toch helemaal oranje

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium