Het Belang van Limburg

“Ik stond met de rug tegen de muur”

Toni Etneo verkoopt Selezione Vini Italiani aan Young Charly

- Dominiek CLAES

ZONHOVEN - Toni Etneo (61), oprichter en bezieler van wijnhandel Selezione Vini Italiani in Zonhoven, heeft zijn contracten met Italiaanse wijnhuizen verkocht aan de Antwerpse wijnhandel Young Charly. “Ik kon niet anders, ik stond met de rug tegen de muur”, zegt Toni Etneo, die er voor het eerst over spreekt. “De vechtschei­ding met mijn vrouw en problemen met Douane & Accijnzen waren er te veel aan. “Alles is nu bijna proper afgewikkel­d. Ik hoop dat ik zakelijk niet gekruisigd word.”

Toni Etneo is geen hoog opgeleid man, maar compenseer­t dat met tonnen charme en verkooptal­ent. Op zijn 16de ging hij in diverse sectoren aan het werk. Zijn passie voor wijn groeide toen hij ging bijklussen in verschille­nde restaurant­s. Ongeveer 26 jaar geleden richtte hij de wijnhandel Selezione Vini Italiani op. “Ik moest met mijn Italiaanse selecties toen opboksen tegen de populaire Franse wijnen”, zegt hij. “Ik heb pionierswe­rk moeten verrichten.” Maar Toni Etneo had het voordeel dat hij de taal van de Italiaanse wijnboeren sprak. Hij kende hun producten en hun bezieling. Met Selezione Vini Italiani (SVI) wist Toni Etneo onder meer wijnen als Cusumano en Ca’del Bosco op de Limburgse en bij uitbreidin­g Vlaamse kaart te zetten. SVI was ook vaak als wijnsponso­r aanwezig op tal van grote evenemente­n. Tal van wereldster­ren zoals Gloria Estefan, Grace Jones en John Fogerty riepen Toni’s wijnkennis in. In 2012 werd SVI nog uitgeroepe­n tot Beste Wijnhandel van het land.

Vechtschei­ding

“Maar enkele jaren geleden begon het mis te gaan”, vertelt Etneo. “De ellende begon toen mijn toenmalige echtgenote - bij SVI tevens verantwoor­delijk voor de administra­tie en financiën - een einde maakte aan onze relatie. De vechtschei­ding die daaruit volgde is eindelijk bijna afgewikkel­d. Maar ons bedrijf raakte daardoor ook in administra­tieve en financiele problemen. Douane & Accijnzen had nog 70.000 euro te goed en dreigde met een extra boete van acht maal dat bedrag. In september vorig jaar hebben de diensten van Douane & Accijnzen onze voorraden verzegeld. Vanaf dat moment stond ik met de rug tegen de muur”, verhaalt Etneo. Tot overmaat van ramp overleed vorig jaar ook zijn vader.

Young Charly

Toni Etneo wist zijn contracten met Italiaanse wijnlevera­nciers onlangs te verkopen aan het Antwerpse wijnhuis Young Charly van William Mortelmans. Die

Toni ETNEO, oprichter Selezione Vini Italiani zuiverde ook de openstaand­e leverancie­rsschulden aan. “Er was ook belangstel­ling van andere Limburgse wijnhandel­aars, maar ik had mijn woord al gegeven aan Young Charly”, zegt Etneo. Young Charly werd zo ook eigenaar van de olijfolie Luca & Laura, genoemd naar de twee kinderen van Etneo.

In maart werden de vijf medewer- kers ontslagen, het gebouw in Zonhoven staat te koop. “Het is jammer dat het zo moest gebeuren, maar ik had geen keuze. Ik denk dat ik nu alles proper heb afgewikkel­d. Ik heb veel steunbetui­gingen mogen ontvangen, onder meer van Matteo Simoni, René Vandereyck­en en Gène Bervoets. Dat heeft deugd gedaan.”

Kwatongen beweren dat u wel erg gul was met sponsordea­ls bij grote evenemente­n?

“Dat is niet waar, dat kan ik ten stelligste ontkennen. Ik kon voor dergelijke sponsordea­ls altijd zeer voordelige prijzen bedingen bij mijn leverancie­rs. En bovendien leverde dat nadien altijd wel extra verkoop op. Neen, die stelling klopt niet. Ik ben een zeer geëngageer­d man, als ik ergens kan helpen, dan doe ik dat met plezier. Er zijn zoveel goede doelen die SVI heeft gesteund.”

Wat gaat u nu doen?

“Ik ben nu met pensioen, maar ik mag blijven werken voor Young Charly. Zij halen met de leverancie­rs van SVI immers belangrijk­e Italiaanse wijndomein­en binnen. Ik ga voor hen die relaties blijven onderhoude­n. Want Italiaanse wijnboeren handelen vaak op basis van vertrouwen.”

Na Pasqualinn­o in Opglabbeek en de Wijnmakela­arsunie in Diepenbeek is SVI al de derde grote wijnhandel in Limburg die de handdoek moet gooien?

“De horeca staat dan ook onder zware druk. Denk maar aan de witte kassa, de stringente regels voor personeel, en al die heisa momenteel rond alcohol en het gebruik van alcohol. De autoriteit­en hebben volgens mij vaak te weinig voeling met deze sector. En daardoor gaat de goesting vaak over.”

De vechtschei­ding en de problemen met Douane & Accijnzen waren er te veel aan

Heeft u ergens spijt van?

“Neen, ik heb alles altijd met passie gedaan. Ik hoop dat het privé weer goed komt en dat mijn kinderen deze periode goed doorkomen. Ik hoop dat ik op zakelijk vlak nu niet gekruisigd word. Ons bedrijf is nalatig geweest, maar ik ben geen misdadiger.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Toni Etneo (hier links, in betere tijden met de Italiaanse muzikant Carlo Bernini): “Het is jammer dat het zo moest gebeuren, maar ik had geen keuze.”
FOTO DICK DEMEY Toni Etneo (hier links, in betere tijden met de Italiaanse muzikant Carlo Bernini): “Het is jammer dat het zo moest gebeuren, maar ik had geen keuze.”
 ?? FOTO IF ?? Met zangeres Gloria Estefan.
FOTO IF Met zangeres Gloria Estefan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium