Het Belang van Limburg

SWT bij Carrefour verdeelt politici

-

BRUSSEL - Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gaat samenzitte­n met de drie regionale ministers van Werk om te overleggen over het Carrefour-dossier. Bij de supermarkt­keten zouden zo’n 600 werknemers al met 56 op SWT (het vroegere brugpensio­en) kunnen. Daar is heel wat politieke discussie over.

Bij Carrefour zijn door een zware herstructu­rering zo’n 1.200 jobs bedreigd. In het sociaal akkoord is overeengek­omen dat werknemers al vanaf hun 56 jaar kunnen kiezen voor het Stelsel van Werklooshe­id met bedrijfsTo­eslag (SWT). De overheid moet dat wel nog goedkeuren. Alleen: wie is daarvoor bevoegd? Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wijzen naar elkaar.

SWT afschaffen?

Vicepremie­r Peeters wijst erop dat de regionale ministers eerst een bindend advies moeten geven vooraleer hijzelf finaal kan beslissen. Hij roept nu de drie regionale ministers bijeen, want de Carrefour-problemati­ek speelt zich af in Brussel, Wallonië en Vlaanderen. N-VA wil het SWT afschaffen. Uit cijfers van minister Muyters blijkt dat slechts 2 procent van de Vla-

mingen die in 2015 en in de eerste helft van 2016 SWT genoten, werk had.

Peeters wijst erop dat de regering de leeftijd voor SWT recent heeft opgetrokke­n. “In 2020 zal het niet mogelijk zijn om bij herstructu­reringen een SWT toe te kennen onder de leeftijd van 60 jaar. Vandaag kan dat wel nog op 56 jaar.” Muyters schiet terug: “Zolang die slechte federale brugpensio­enwetgevin­g bestaat, zal ze toegepast worden. Dus alstublief­t, Kris Peeters, pas die wetgeving aan. Of geef de bevoegdhei­d aan Vlaanderen”, twitterde die.

Goedkoper systeem

De hele discussie gaat dus over SWT. “Maar dat stelsel verschilt grondig van het vroeger brugpensio­en: de ontslagen werknemer krijgt een bedrag van zijn werkgever bovenop de werklooshe­idsuitkeri­ng, maar moet nog altijd beschikbaa­r zijn voor de arbeidsmar­kt”, zegt voorzitter Jean Vranken van ACV-Limburg. “Uit eigen berekening­en blijkt ook dat SWT goedkoper is dan gewone werklooshe­id. En laatste: mensen activeren is allemaal wel gemakkelij­k gezegd en vooral gemakkelij­k geroepen, maar welke werkgevers willen deze ‘oudere’ werknemers tewerkstel­len?”

Voor Limburg slaat de herstructu­rering op de drie grote Carrefours in Genk en Hasselt (Grote Ring en Kuringen). “Het gaat over 300 tot 400 werknemers. Zij komen maandagavo­nd samen”, weet voorzitter Carine Meuwis van BBTK Limburg.

 ?? Foto B ?? Kris Peeters (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA).
Foto B Kris Peeters (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium