Het Belang van Limburg

Wenen wil ‘migratie-as’ met Berlijn en Rome

Italië en Frankrijk maken ruzie over bootvlucht­elingen

- Marc VAN DE WEYER

BERLIJN - De Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz profileert zich als de kampioen van een hard migratiebe­leid in de Europese Unie. Gisteren stelde hij in Berlijn een ‘as van de bereidwill­igen’ voor met Duitsland, Oostenrijk en de nieuwe populistis­che regering in Italië.

Kurz kondigde gisteren de oprichting aan van een “Achse der Willigen”aan, ofwel een ‘as van de bereidwill­igen’ tussen de Oostenrijk­se, Duitse en Italiaanse ministers van Binnenland­se Zaken in de strijd tegen illegale migratie. De EU-lidstaten zijn hopeloos verdeeld over de aanpak van de problemati­ek. Eind deze maand staat die centraal op een speciale Europese Raad. Gisteren stelde de Europese Commissie voor om het budget voor migratie en grensbewak­ing te verdriedub­belen naar bijna 35 miljard euro.

Bereidwill­igen

Oostenrijk wordt op 1 juli voorzitter van de Europese Unie. De regering van conservati­even en uiterst-rechts maakt van de versterkin­g van de EU-buitengren­zen de prioriteit van haar half jaar als voorzitter. Maar nu is er dus al het voorstel voor een as Rome-Wenen-Berlijn. “Ik ben blij over de samenwerki­ng die we willen smeden tussen Rome, Wenen en Berlijn”, zei Kurz tijdens een persconfer­entie in Berlijn. “Naar onze mening moet er een as van bereidwill­igen komen in de strijd tegen de illegale migratie.”

Kurz - die nog eens benadrukte dat hij “altijd al tegen open grenzen” was geweest - kreeg de steun van de Duitse minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer. De leider van de Beierse CSU is verwikkeld in een interne strijd met zusterpart­ij CDU. Inzet is het terugsture­n van vluchtelin­gen aan de Duitse grens. Op de persconfer­entie zei Seehofer dat hij eerder op de dag gebeld had met de Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini om mogelijke samenwerki­ng tussen de drie regeringen te verkennen. Kanselier Merkel reageerde gisteren uiterst terughoude­nd op het plan van Kurz. Salvini, leider van de rechtspopu­listische Lega,viel haar tijdens de Italiaanse verkiezing­scampagne bikkelhard aan als verantwoor­delijke voor de vluchtelin­gencrisis.

Hart van goud

Dat Salvini voor een harde aanpak staat, bewees hij begin deze week toen hij het vluchtelin­genschip Aquarius de toegang tot Italiaanse havens ontzegde. Dat kwam hem op harde kritiek uit Parijs en EU-hoofdkwart­ier Brussel te staan. De woordvoerd­er van president Macron noemde het besluit “cynisch en onverantwo­ordelijk”. Gisteren eiste Salvini officiële excuses van Frankrijk. Salvini zei in de Senaat in Rome dat Italië geen lessen in generosite­it en solidarite­it te ontvangen had van Frankrijk, dat de eerste zes maanden van het jaar 10.000 illegalen over de Italiaanse grens had gezet, “met daarbij ook gehandicap­te kinderen.” Salvini had een boodschap voor de Franse president Macron: “Emmanuel, als je toch zo’n hart van goud hebt, geven we je morgen de 9.000 migranten die je beloofd had te zullen opnemen en waarvan je er maar 600 opgenomen hebt.”

De ruzie tussen Rome en Parijs leidde er gisteren toe dat de Italiaanse minister van Financiën Tria een bezoek aan zijn Franse collega Le Maire afgelaste. Ook een voor morgen geplande kennismaki­ng van de nieuwe premier Conte met president Macron staat op losse schroeven. In Rome moest de Franse ambassadri­ce op het matje komen.

 ?? FOTO AFP ?? Een schip van de Italiaanse kustwacht met 900 migranten aan boord is gisteren toch aangemeerd in Catania op Sicilië.
FOTO AFP Een schip van de Italiaanse kustwacht met 900 migranten aan boord is gisteren toch aangemeerd in Catania op Sicilië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium