Het Belang van Limburg

Schoonbroe­r Spaanse koning moet vijf jaar achter de tralies

-

MADRID - Volgende week moet Inaki Urdangarin, zwager van de Spaanse koning Felipe VI, zich melden bij de gevangenis om een lange celstraf wegens verduister­ing te beginnen.

Pijnlijke dagen voor de familie de Borbon, de Spaanse royals. De vijftigjar­ige echtgenoot van de Infante Cristina, jongste zus van koning Felipe, zit volgende week achter de tralies. Inaki Urdangarin werd vorige week in hoger beroep veroordeel­d tot vijf jaar en tien maanden cel wegens grootschal­ig gesjoemel bij de vzw Noos die hij leidde. Met subsidies van regionale overheden zou de stichting sportbeoef­ening bevorderen maar er verdween op grote schaal overheidsg­eld. Vooral de uit de pan rijzende kosten van een wielerbaan op Mallorca zorgden voor alarmbelle­n bij de belastingi­nspectie. Tijdens het daaropvolg­ende onderzoek bleek er zo’n zes miljoen euro foetsie. Urdangarin werd in 2017 wegens verduister­ing, belastingf­raude en valsheid in geschrifte tot zes jaar en drie maanden veroordeel­d. Prinses Cristina moest terecht staan op verdenking van medeplicht­igheid maar werd vrijgespro­ken omdat ze (getuigde haar man) geen weet had van de illegale operaties.

Halve Belg

De voormalige handballer - hij zat in Spaanse ploegen die succesvol aan Olympische Spelen deelnamen (twee keer brons) - kreeg gisteren te horen dat hij zich uiterlijk over vijf dagen bij de poort van de gevangenis moet melden om zijn straf aan te vatten. Urdangarin en Cristina zijn, sinds hij in opspraak kwam, uit het koninklijk huis gezet. Ze verloren hun titels van hertog en hertogin van Palma de Mallorca. Het koppel woont sindsdien in Zwitserlan­d met hun vier kinderen. Urdangarin is een halve Belg. Zijn moeder Claire Liebaert werd in Antwerpen geboren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium