Het Belang van Limburg

Dodelijke aanval op havenstad in Jemen

- Marc VAN DE WEYER

HODEIDA - De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië heeft gisteren een offensief geopend op de havenstad Hodeida in Jemen. Het is de grootste operatie in de nu al drie jaar aanslepend­e oorlog tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. Volgens hulporgani­saties kan het offensief honderddui­zenden mensen indirect het leven kosten.

De haven van Hodeida aan de Rode Zee is de grootste van Jemen en de belangrijk­ste aanvoerple­k voor hulpgoeder­en in een land dat op de rand van de hongersnoo­d staat. De operatie ‘Gouden Overwinnin­g’ begon nadat een door de Verenigde Arabische Emiraten gestelde deadline afliep. De Houthi-rebellen hadden tot gisteren om zich terug te trekken uit Hodeida. De VAE maken deel uit van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië die de door Iran gesteunde Houthi’s wil verjagen uit de gebieden die ze controlere­n - behalve Hodeida ook de hoofdstad Sanaa en veel dichtbevol­kte regio’s. De coalitie heeft de steun (met name in de vorm van wapenlever­ingen) van het Westen, voorop de Verenigde Staten.

Aanvoerlij­nen afsnijden

Met het offensief tegen Hodeida wil de coalitie de belangrijk­ste aanvoerlij­nen van de Houthi’s af- snijden en ze zo dwingen om te onderhande­len.

In drie jaar oorlog zijn al zeker tienduizen­d slachtoffe­rs gevallen, vooral bij bombardeme­nten. Meer dan acht miljoen mensen, een derde van de bevolking, leven op de rand van de hongersnoo­d. Als er geen hulpgoeder­en meer via Hodeida het land binnenkome­n, dreigen volgens hulporgani­saties als Artsen zonder Grenzen honderddui­zenden mensen te leven te verliezen.

 ?? Foto EPA-EFE ?? Jemenitisc­he regeringss­oldaten verzamelen in de buitenwijk­en van de havenstad Hodeida
Foto EPA-EFE Jemenitisc­he regeringss­oldaten verzamelen in de buitenwijk­en van de havenstad Hodeida

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium