Het Belang van Limburg

Eerste Vlaamse oefenschoo­l voor reddingsho­nden komt in Zwartberg

Honden en baasjes leren mensen zoeken in puin, autowrakke­n en zeecontain­ers

- Chris NELIS

GENK - Op het terrein van het provincial­e opleidings­centrum PLOT in Zwartberg (Genk) wordt dit najaar de eerste Vlaamse oefenschoo­l voor reddingsho­nden en hun baasjes aangelegd. Zij kunnen er straks trainen in het opsporen van mensen in nood, en dat in de meest realistisc­he omstandigh­eden. “De honden zullen hier slachtoffe­rs kunnen zoeken in bouwpuin, autowrakke­n, zeecontain­ers, paletten, autobanden, tonnen en gemengd materiaal”, klinkt het. De oefenschoo­l komt tot stand met de steun van stichting Vicky & Alexis, genoemd naar de slachtoffe­rs van de gasexplosi­e in 2010 in Luik.

Limburgse brandweerl­ui, politiemen­sen en andere hulpverlen­ers vragen al langer om een oefenterre­in waar ze met reddingsho­nden kunnen trainen. Dat komt er nu, op het tien hectare grote terrein van het PLOT aan de Zwartegoud­straat. “Het wordt de eerste oefenschoo­l voor reddingsho­nden van heel Vlaanderen”, zegt een trotse Philippe Liènart, coördinato­r van de hondenople­iding.

Betonpuin

In Zwartberg wordt een oefenterre­in aangelegd met situaties die echte rampen of ongevallen zo dicht mogelijk benaderen. “Als een slachtoffe­r onder vier meter betonpuin ligt, dan moet de hond

Guy STORMS Vader van Vicky die bovenop dat puin staat die persoon ook kunnen waarnemen. Daar moet je dus op kunnen oefenen”, legt Liènart uit. Daarom wordt op de site een berg puin na een instorting nagebouwd, waar de dieren en hun baasjes hun vaardighed­en kunnen trainen. “Iemand kruipt via een buizensyst­eem onder het puin en verstopt zich. Daarna gaat de hond op zoek. Het wordt een hele constructi­e, met schotten die we kunnen openen en sluiten zodat de hond geen vreemde geuren opsnuift. Zo kunnen we telkens nieuwe rampsituat­ies creëren.” Elders op het terrein komt een berg autowrakke­n waarin de honden op zoek gaan naar slachtoffe­rs. Hetzelfde gebeurt in constructi­es met paletten, autobanden, zeecontain­ers, tonnen en gemengd materiaal.

Het hele concept werd uitgewerkt door het architecte­nbureau D&A uit Ham. Alle Belgische hulpverlen­ingsteams met honden zullen de school kunnen gebruiken, zegt Jacky Vastmans, directeur van het PLOT dat de opleidinge­n zal organisere­n en de werkingsko­sten draagt.

Vicky & Alexis

Het project is deels gefinancie­rd door de stichting Vicky & Alexis, genoemd naar het jonge koppel dat om het leven kwam bij de zware explosie in Luik in januari 2010. Guy Storms, de vader van Vicky, en Benoît Robert, de vader van Alexis, weten als geen ander wat het belang is van een goede opleiding van reddingsho­nden. “Die ramp in Luik zal bij veel mensen voor altijd op het netvlies gebrand blijven, net als bij ons”, zegt Guy Storms, samen met Benoît Robert

initiatief­nemer van de stichting Vicky & Alexis. “De brandweerm­annen hebben toen hun uiterste best gedaan om Vicky en Alexis te redden. Maar de honden konden niet veel doen, onder meer omdat er een gebrek was aan trainingsf­aciliteite­n. Benoît en ik hebben daar allebei een kind verloren. We zullen hen ons leven lang missen, net als de drie of vier kleinkinde­ren die er wellicht waren gekomen. Daarom hebben we de stichting opgericht, om iets tastbaars te hebben van onze kinderen. Via benefietac­ties worden fondsen ingezameld die we gebruiken om rampenslac­htoffers te redden.” Het idee van de profession­ele oefenschoo­l voor reddingsho­nden ontstond anderhalf jaar geleden. De provincie nam het initiatief. “Ons land heeft nood aan een specifiek beleid voor deze honden”, zegt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a). “Er zijn veel vereniging­en voor reddingsho­nden en die mensen leveren mooi werk. Maar we hebben echt wel nood aan profession­als.”

De reddingsho­nden konden na de explosie in Luik niet veel voor Vicky en Alexis doen omdat er te weinig trainingsf­aciliteite­n waren

 ?? FOTO CN ?? Hulpverlen­ers kunnen straks met hun reddingsho­nden oefenen in Zwartberg.
FOTO CN Hulpverlen­ers kunnen straks met hun reddingsho­nden oefenen in Zwartberg.
 ??  ??
 ?? Foto CN ?? Guy Storms (links) en Benoît Robert, de vaders van Vicky en Alexis, bij de voorstelli­ng van de oefenschoo­l gisteren.
Foto CN Guy Storms (links) en Benoît Robert, de vaders van Vicky en Alexis, bij de voorstelli­ng van de oefenschoo­l gisteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium