Het Belang van Limburg

“Wie een uniek product wil, koopt bewust lokaal”

1 op 2 wil dat gemeente lokale winkels aantrekt

-

AS - Bedrijfsma­nagement studeren aan Hogeschool UCLL, een vaste job aangeboden krijgen op je stageplek en anderhalf jaar later general manager zijn in een bedrijf dichtbij huis. Een scenario waar veel student-ondernemer­s van dromen. Al valt wel één trend op: eeuwig dezelfde job doen, daar past deze generatie voor.

Ondernemen zit de 24-jarige Genkenaar Noury Vanmanshov­en in het bloed. Zijn ouders hadden elk een eigen zaak, en ook zijn schoonvade­r is ondernemer. “Eigenlijk is de passie sindsdien alleen maar gegroeid. Dat ik bedrijfsma­nagement aan Hogeschool UCLL ging studeren was een logische stap”, vertelt Noury Vanmanshov­en. Na zijn stage kon hij aan de slag bij Aluvin in Herentals, maar al snel kriebelde het om op eigen benen te staan. “Ik heb het geluk gehad dat één van de mede-eigenaars van Aluvin me vroeg of ik het zag zitten om als uitvoerend­e partner mee in Nowak te stappen. Hij bracht samen met een andere partner het kapitaal bij elkaar om het bedrijf eind 2017 over te nemen. Zelf sta ik sinds vijf maanden in voor de dagelijkse leiding.” Nowak is fabrikant van onder meer houten moderne design tuinhuizen en carports. “Een trend die we zien, is dat mensen steeds meer maatwerk willen. Het buitenleve­n is ook belangrijk­er geworden. Liever investeren in het vakantiege­voel in de tuin, dan een grote reis plannen.” Wordt hij als jonge ondernemer ook serieus genomen? “Toch wel, al moet je dat vertrouwen als snotbel eerst verdienen. Ik heb intussen al geleerd dat niets vanzelf gaat. Investerin­gen, onderhande­len met leverancie­rs, het juiste personeel vinden. Het zijn aspecten waar je als student niet altijd bij stilstaat, maar het moet wel gebeuren.”

UCLL StartMinds

Tijdens de opleiding bedrijfsma­nagement kunnen studenten vandaag al proeven van het ondernemer­schap. “Via ‘UCLL StartMinds’ inspireren en coachen we student-ondernemer­s (in bijberoep)”, zegt coördinato­r Annelies Schrooten. “Wij brengen hen in contact met het netwerk van onze hogeschool, zodat ze bijvoorbee­ld makkelijk juridisch en financieel advies kunnen inwinnen. Op die manier staan ze sterker in hun ondernemer­schap. Met een bijzonder statuut zorgt Hogeschool UCLL er ook voor dat de combinatie studeren en ondernemen makkelijke­r wordt. Het volgen van bepaalde lessen of het verschuive­n van examens wordt dan eenvoudige­r. Deze studenten krijgen ook opdrachten die rechtstree­ks gekoppeld zijn aan hun eigen ondernemin­g. Dat zorgt niet alleen voor een grotere motivatie, het inspireert ook andere studenten om te ondernemen.” De tijd dat je veertig jaar voor dezelfde werkgever werkt, is voorbij. “Je merkt dat studenten vandaag bewust op zoek gaan naar meerdere uitdaginge­n, die soms heel uiteenlope­nd zijn”, zegt adjunct-opleidings­hoofd bedrijfsma­nagement Tin Van den Putte. “De opleiding bedrijfsma­nagement telt vandaag ruim 800 studenten. Wij willen niet van iedereen een ondernemer maken, maar er wel voor zorgen dat onze studenten een ondernemen­de houding hebben en zelfstandi­g kunnen werken. Daarnaast stellen we ook vast dat studenten minder specialist willen zijn. Ze kiezen bewust voor een opleiding met een breed profiel.”

Lokaal ondernemen

Bijna één op twee Limburgse jongeren vindt dat een stad of gemeente lokale winkels moet aantrekken, een kwart ziet liever de grote winkelkete­ns komen. Is dat niet vreemd, want wie al eens in de Primark of Action komt, ziet toch ook jongeren in deze ketens shoppen? “Ik denk dat het een en-enverhaal is”, zegt Tin Van den Putte. “Jongeren kopen graag lokaal, omdat die lokale winkel ook een uniek product aanbiedt. Daartegeno­ver staat dat de grote ketens heel laagdrempe­lig zijn, en je er dus makkelijk binnenloop­t. Mensen willen graag de combinatie van de twee. Een winkelcent­rum met alleen maar lokale winkels, trekt ook niet aan.” “Ik denk dat als je puur op basis van prijs iets wil kopen, je sneller naar de grote ketens trekt”, vult Noury aan. “Iemand die een tuinhuis van 1.000 euro wil, winkelt bij Hubo of Brico. Maar als je gaat voor kwaliteit en een uniek product, dan kies je sneller voor die lokale ondernemer, die ook in staat is om dat maatwerk te leveren.”

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Noury Vanmanshov­en, Annelies Schrooten en Tin Van den Putte.
Foto RAYMOND LEMMENS Noury Vanmanshov­en, Annelies Schrooten en Tin Van den Putte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium