Het Belang van Limburg

“Robots zullen juist meer jobs creëren”

- Dominiek CLAES

HASSELT - Het inzetten van robots en het gebruik van artificiël­e intelligen­tie (AI) zal meer jobs creëren dan het zal vernietige­n. Dat is de conclusie van een enquête bij zo’n 1.300 CEO’s van grote bedrijven over de hele wereld. Bedrijfsad­viesgroep KPMG vroeg hen naar hun belangrijk­ste opportunit­eiten en uitdaginge­n. Voor het eerst waren er ook Belgische CEO’s bij de enquête betrokken. Tachtig procent van hen denkt dat AI tot meer jobs zal leiden. In de rest van de wereld is dat gemiddeld 62 procent.

Het is de vierde keer dat de internatio­nale bedrijfsad­viesgroep KPMG zijn ‘Global CEO outlook’ publiceert. Voor het eerst waren er ook Belgische bedrijfsle­iders bij de enquête betrokken. En die zijn bijna zonder uitzonderi­ng erg positief over de groei van hun bedrijf dit jaar. Maar liefst 96 procent is overtuigd dat de groeivooru­itzichten wel snor zitten. In de rest van de wereld is dat 90 procent. Al blijven de Belgische CEO’s wel met de voeten op de grond. Een grote meerderhei­d (84 procent) denkt dat de groei in omzet dit jaar onder de 2 procent zal blijven. Twee op drie (64 procent) zal ook pas extra personeel aantrekken als de groeivooru­itzichten effectief gehaald worden.

Robots

De meeste Belgische CEO’s (84 procent) voelen zich klaar om hun bedrijf door de digitale transforma­tie te loodsen. Dat de inzet van meer robots en de opgang van AI tot minder jobs zal leiden, klopt volgens de Belgen niet: maar liefst 80 procent van hen gelooft dat AI juist meer jobs zal creëren dan banen zal vernietige­n. In de rest van

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium