Het Belang van Limburg

Met Vier in Bed

- Pascal PAEPEN Economist Thomas More en KU Leuven

Ik geef wel eens een lezing over geld. Deze week zelfs drie op een rij: dinsdag, woensdag en donderdag. Telkens in de verste provincie: West-Vlaanderen. Dat zou de kilometert­eller doen aandikken met 1.200, ware het niet dat er een beter alternatie­f is. Niet de NMBS, helaas. Wel de diensten van een Bed & Breakfast. En dus ging ik op zoek naar een B&B in Roeselare. Het internet suggereerd­e me een voormalige boerderij in Lichtervel­de.

“Ik ben Kristien. Wat drink je van het huis? Een pintje?” Ik tel en kom nog lang niet aan het maximum dat de Hoge Gezondheid­sraad vooropstel­t. Jawel, een pintje. “Stella of Jupiler?” Bij een goede B&B zijn ze het blijkbaar gewoon om hun gasten te verwennen. Keuze te over dus. Dat pintje komt er uiteraard niet zomaar. Ondertusse­n is ook Noël, de eigenaar, er komen bijzitten. Om de administra­tie te doen. Identiteit­skaart, alstublief­t? Hij weet meteen in welke provincie ik woon en vermeldt de studentenr­evolte en de Praagse Lente wanneer hij leest dat ik in mei ’68 geboren ben. Een goede stand-upcomedian vindt in elk gegeven de voorzet tot een grap, Noël kan ook bij het minste een verhaal of grap vertellen. “In mei ’68 was ik milicien in Duitsland. Het was er rustig tot de Praagse Lente uitbrak. We stonden klaar om uit te rukken, mocht dat nodig zijn.”

Wie in mei ’68 zijn dienstplic­ht deed moet ongeveer geboren zijn rond 1950. Noël is zelfs iets ouder – hij wordt dit jaar 70 – maar dat is er niet aan te merken. Hij runt, samen met Kristien, een drukke zaak. Acht kamers! Vaak is de B&B volgeboekt. “Het verdient alleszins beter dan de boerderij. De laatste twee jaar van het boerenleve­n verkocht ik mijn varkens met 15 euro verlies. Aan 100 stuks per week loopt dat verlies op. Maar wat wil je, als je voor het vlees amper 1,6 euro per kilo krijgt. Nee, dan veel liever de gasten van de B&B. Ik zou het niet meer moeten doen, maar ik kan het niet laten. Voor mij is dit een hobby. En zo hebben we nog gezelschap ook.”

’s Ochtends merk ik aan de ontbijttaf­el twee Polen en een computersp­ecialist uit Hasselt op. Ook voor hen is de B&B de oplossing voor een probleem. Gelukkig zijn er heel wat eigenaars van B&B’s die met volle overgave zorgen voor een ruim aanbod. Hun ondernemer­stalent straalt er zo vanaf, of je ze nu in het echt ziet of op tv, in het programma ‘Met Vier in Bed’. Da’s nog wat anders dan mensen die in een supermarkt gewerkt hebben op hun 56ste met brugpensio­en te sturen. Omdat dat een Belgische traditie is of omdat 50-plussers veel te gauw afgeschrev­en worden door werkgevers. De echte ondernemer­s tonen dat het anders kan. Gelukkig maar.

Een B&B runnen op je 70ste, da’s nog wat anders dan een supermarkt die mensen op hun 56ste met brugpensio­en stuurt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium