Het Belang van Limburg

Helft bestuurder­s Thiewinkel heeft zware voet Twee uur flitsen aan wegenwerke­n geeft onthutsend resultaat

- Koen LUTS/Marij WYERS

Van de 601 voertuigen die de politie maandag en dinsdag controleer­de aan de wegenwerke­n op de Lummense Thiewinkel­straat, reed bijna de helft te snel. “En dat is heel uitzonderl­ijk”, aldus Jessica Vandebeek van politie Limburg Regio Hoofdstad.

Op de twee dagen werd er telkens een uurtje geflitst: maandag van 13.30 tot 14.30 uur en dinsdag van 12 tot 13 uur. “Er werd in beide richtingen gecontrole­erd”, zegt Jessica Vandebeek van de politiezon­e LRH, waar ook Lummen onder valt. “Van de 601 gecontrole­erde bestuurder­s reden er 281, of net niet de helft, te snel. Bij de meeste controles wordt 5 à 10 procent van de weggebruik­ers geflitst. Omdat onze vaststelli­ngen in de Thiewinkel­straat erg uitzonderl­ijk zijn, zal er de volgende dagen opnieuw gecontrole­erd worden.” Alle overtreder­s zullen binnenkort een boete ontvangen. “Voor een gecorrigee­rde snelheid van 51 tot 60 km per uur kost dat 53 euro, vanaf 61 km komt er voor elke extra km 6 euro bij.”

Rakelings

Langs de Thiewinkel­straat, die Lummen met de Hasseltse deelgemeen­te Kermt verbindt, worden fietspaden en een gescheiden riolerings­stelsel aangelegd. Johan Peeters is al 12 jaar wegenwerke­r, en hij is momenteel aan de slag op de Thiewinkel­straat. Hij bevestigt dat het gedrag van heel wat automobili­sten er verschrikk­elijk is. “Naar de verkeersbo­rden wordt niet gekeken, en met piepende banden rijden ze soms rakelings langs ons af. Af en toe moe- ten we de signalisat­ie in het midden op de weg plaatsen om veilig te kunnen werken, en dan gebeuren er toch nog dingen die onverantwo­ord zijn. Vooral ’s morgens en ’s avonds gebeuren de gekste dingen. Ik sta er van te kijken dat er hier niet meer ongevallen gebeuren.” Ook machinist Eddy Janssen bevestigt dat er al heel wat autospiege­ls sneuvelden op de Thiewinkel­straat. “Als de verkeersli­chten op rood springen wordt er gas gegeven en dan glippen er vaak nog drie of vier auto’s door. Veel weggebruik­ers rijden echt snel, en sommigen doen zelfs onverantwo­orde dingen.”

“De aannemer liet al weten dat hij de veiligheid van zijn arbeiders niet meer kon garanderen”, zegt burgemeest­er Luc Wouters (CD&V). “Vandaar de controles. De vaststelli­ngen zijn onthutsend. Dit is echt geen geval van flitsen om te flitsen.”

 ?? Foto KOEN LUTS ?? Aan de werken in de Thiewinkel­straat rijdt de helft van de automobili­sten te snel.
Foto KOEN LUTS Aan de werken in de Thiewinkel­straat rijdt de helft van de automobili­sten te snel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium