Het Belang van Limburg

“De bond heeft ballen getoond”

ONGEZIEN: 48 uur voor kraker tegen Portugal wisselt Spanje van bondscoach

- MORGEN PORTUGAL - SPANJE BOSKAMP OVER PLOTS ONTSLAG SPAANSE BONDSCOACH

Kan een crisis nog completer? Ja, als Spanje morgenavon­d de kraker tegen Portugal verliest. Na alle heisa rond bondscoach Lopetegui, die voor Real Madrid tekende en daarop met assistente­n en al werd ontslagen, is dat uit den boze. Succes, Fernando Hierro.

Spanje leefde in zijn basiskamp in Krasnodar ontspannen toe naar de kraker tegen Portugal – morgenavon­d in Sochi. Wat wil je, onder Julen Lopetegui was de ploeg na twintig duels nog altijd ongeslagen, Sergio Busquets was intussen fit, de enige overgeblev­en vraag was: wie staat in de spits? Gisteren werd de vraag plots: wie staat aan het roer? Julen Lopetegui, die drie weken geleden nog had bijgeteken­d, niet meer. Wel Fernando Hierro.

Tegen wil van spelers

Daags nadat Lopetegui zich had geout als nieuwe coach van Real, kreeg de 51-jarige Spanjaard vroegtijdi­g zijn ontslag. De spelers deden nochtans hun best om bondsvoorz­itter Luis Rubiales op andere gedachten te brengen, de Madrilenen – Isco, Carvajal, Nacho,... – op kop. Sergio Ramos, aanvoerder van ‘De Koninklijk­e’, had hen al enkele dagen geleden ingelicht dat Lopetegui hun (club)coach zou worden, en zij zagen er geen graten in dat hij bleef tot na het WK. De vele discussies maakten dat de persconfer­entie van Rubiales een uur vertraging opliep, maar de preses hield voet bij stuk. Ook assistente­n Pablo Sanz en Oscar Caro, die meegaan

Fernando HIERRO Nieuwe Spaanse coach

naar Real, kregen hun C4. “We voelden ons verplicht om tot actie over te gaan”, zei Rubiales, die vooral laakte dat Lopetegui hem niet had ingelicht. “Het kan niet dat een werknemer elders een contract onderhande­lt en dat wij pas vijf minuten voor de aankondigi­ng van het akkoord op de hoogte gesteld worden. Julen heeft het hier schitteren­d gedaan, dus het doet pijn om hem te ontslaan.” Dat de bond 2 miljoen euro misliep – de afkoopsom die Real normaal moest betalen – kon Rubiales gestolen worden. De vraag rijst wel: was deze maatregel echt nodig? “Wat mij betreft, zorgt dit ontslag voor onnodige onrust”, zegt Eric Van Meir. De voormalige Belgische internatio­nal weet waarover hij spreekt. Vlak voor de Rode Duivels in 2002 naar het WK in Japan en Zuid-Korea trokken, vertelde Robert Waseige aan zijn spelers dat hij al bij Standard had getekend. “We zaten toen op de bus, dat was een beetje raar. Maar voor ons was dat geen enkel probleem. De pers maakte daar een zaak van, maar als spelers hebben we daar tijdens het tornooi nooit last van gehad.”

Het schitteren­de werk van de spelers wordt niet op twee dagen weggeveegd

Onervaren Hierro

De man die Spanje nu naar WK-succes moet loodsen, heet Fernando Hierro. Dat was uiteraard niet zijn bedoeling toen hij in november sportief directeur werd bij de bond, maar nood breekt wet. De 50-jarige oud-verdediger/middenveld­er van Real Madrid heeft amper ervaring als trainer. Hij was een jaartje assistent bij Real en eindigde in 2016-2017 achtste met Oviedo in de Spaanse tweede klasse – that’s it. Maar: hij kent de spelers door en door, en het was vooral belangrijk dat er niet te veel veranderde. “Kijk, de spelers zijn nog altijd dezelfde”, zei Hierro gisteravon­d op zijn eerste persconfer­entie. “En hun schitteren­de werk wordt niet op twee dagen weggeveegd. We gaan er vol voor, we willen onze droom doen uitkomen. Maar het belangrijk­ste is nu Portugal. Wat ik wil zien? Wel, ik hou van goed spel, balbezit en een goal of drie vier per match.” (lachje)

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Kersvers bondscoach Fernando Hierro leidde gisterenoc­htend zijn eerste trainingbi­j La Roja.
FOTO AFP Kersvers bondscoach Fernando Hierro leidde gisterenoc­htend zijn eerste trainingbi­j La Roja.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium