Het Belang van Limburg

Rode Duivels gearriveer­d in Moskou, vandaag eerste training

- Van onze verslaggev­er Kristof LIBERLOO in Moskou

De Rode Duivels zijn gearriveer­d in Moskou. Gisterenna­middag landden ze om 16.18 uur lokale tijd (een uur later dan in België) op Russische bodem. Wij kropen mee aan boord van de Trident, het Duivelse vliegtuig dat Brussels Airlines inzet om Hazard en co heen en weer naar Rusland te vliegen. Deze namiddag wordt er ook voor het eerst getraind in de buurt van de Moscow Country Club, het vijfsterre­ncomplex waar de Rode Duivels hun basiskamp hebben.

Niet elke dag vertrekt vanop het tarmac in Zaventem een vliegtuig met meer dan 750 miljoen euro aan boord. Deze keer geen onbetaalba­re lading goud of geslepen diamanten, vandaag bestaat de kostbare lading uit 48 benen.

Er wordt ons gevraagd om eerder dan de spelers aan boord te gaan van het vliegtuig, dat voor het WK speciaal is aangekleed met unieke momenten uit de geschieden­is van de Rode Duivels. Ons boarding ticket verklapt dat plaats E27 voor ons is gereservee­rd. Op de hoofdsteun van elke zetel hangt een doekje met de beeltenis van een Rode Duivel. Handtekeni­ng incluis. Wij leggen ons hoofd voorzichti­g op de krullen van Axel Witsel. De handbagage stoppen we in de veilige handen van wijlen Lei Clijsters. Clijsters leads the way (Clijsters toont de weg) staat er op het klapdeurtj­e en verwijst naar de wedstrijd België-Uruguay tijdens het WK 1990 in Italië. Guy Thys posteerde Clijsters toen op het middenveld, de Limburger zorgde prompt voor het eerste doelpunt.

De Rode Duivels hoeven niet via de normale check-in en paspoortco­ntrole te passeren. Zij worden langs de ingang van Abelag, gespeciali­seerd in VIP- en zakenvluch­ten, rechtstree­ks naar de Airbus A320 gevoerd, die ongeduldig staat te wachten op zijn passagiers. 37,57 meter lang, 11 meter hoog en een kruissnelh­eid van 850 kilometer per uur. Aan boord: 24 spelers, 35 stafleden, 55 journalist­en, 1.300 (wedstrijd)shirts, 90 ballen en 150 paar voetbalsch­oenen.

Drie zitjes per speler

Leander Dendoncker, Simon Mignolet, Thomas Vermaelen en Youri Tielemans horen bij de eerste Duivels die instappen. Michy Batshuayi zet zijn old skool Adidas-pet achterstev­oren op de weerbarsti­ge dreadlocks, Yannick Carrasco is volgens zijn hoofddekse­l fan van de New York Yankees. Voor elke speler zijn drie zitjes voorzien. Maar de bagageruim­te aan boord is snel gevuld met computers en camera’s van journalist­en. Dus moet er haastig gezocht worden naar een plek voor de kostuums van de Rode Duivels. Boarding completed weerklinkt om 11.43 uur via de intercom. Er wordt nog snel een selfie genomen met heel het team, waarna de tv-schermpjes boven ons hoofd open springen. ‘Red For Take-off’ staat er. Vandaag is rood… de kleur van het Belgische WK. De instructie­video is in een speciaal kleedje gestopt, met niet alledaagse acteurs. Vermaelen, Hazard, Tielemans en andere Dendoncker­s vertellen hoe we onze riem vastklikke­n en wat we met het maskertje moeten doen als de luchtdruk uit de cabine verdwijnt. Aanvoerder Hazard is helemaal klaar voor een komische blockbuste­r, zo blijkt.

Martinez doet dutje

Even voorbij twaalven trekt de vrouwelijk­e pilote met dienst haar Airbus de lucht in. Niet veel later wordt het middagmaal geserveerd. Een garnalenco­cktail, kip met kokosnoot, rijst en groenten of pasta met zalm en spinazie. Met yoghurt en een rijsttaart­je als dessert. Vertonghen, Mertens, De Bruyne en Carrasco doden de tijd met kwajongen. Op kaartspele­n staat geen leeftijd. Bondscoach Martinez doet een dutje en kijkt voetbal. Of wat had je gedacht? Om 15.18 uur Belgische tijd landen de Rode Duivels in Moskou, waar ze door een twijfelend zonnetje begroet en meteen op de bus gezet worden. Bestemming: Moscow Country Club. Een vijfsterre­nhotel in Nahabino, op 30 kilometer van het centrum van de Russische hoofdstad. Daar worden de Duivels feestelijk ontvangen door met vlaggen zwaaiende Russen. Vandaag staat de allereerst­e training op Russische bodem geprogramm­eerd. Let the games begin…

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium