Het Belang van Limburg

Na de videoref, nu ook de videoarts

-

Veel debutanten op het WK, onder wie de videoref, de VAR. Het wordt niet alleen voor de ‘echte’ refs en de spelers een serieuze aanpassing, maar ook voor de kijkers. Schrik niet als u de volgende zaken ziet.

Een videoref in een sportshort

De FIFA leidde dertien videorefs op en we krijgen hen ongetwijfe­ld weleens te zien. Niet live vanuit het busje – dat is er niet – maar vanuit het zenuwcentr­um in Moskou, waar elke VAR beschikt over drie assistente­n en vier operatoren. Opvallend: ook daar dragen ze hun arbiterplu­nje. “Als je er als een bediende gaat zitten met pak en das, zweet je je kapot”, zegt Pierluigi Collina, scheidsrec­htersbaas van de FIFA. “Bovendien moeten ze zich betrokken voelen bij de wedstrijd en hun taak. Ze moeten zich op en top scheidsrec­hter voelen. Die kledij is een mentale steun.”

Een lijnrechte­r die niet vlagt

Ook al bent u zeker dat een speler buitenspel stond, er is mogelijk een reden waarom de lijnrechte­r niet heeft gevlagd. “Dat betekent niet dat hij blind is”, zegt Collina. “Ze kregen de instructie om, als het nipt is, de vlag naar beneden te houden. Als het dan toch offside is, kunnen we een goal nog annuleren via de VAR.” In elk stadion hangen twee buitenspel­camera’s, er is telkens één assistent-VAR die enkel op offside focust én er is een nieuw hoogtechno­logisch 3D-systeem om de buitenspel­lijn minutieus te trekken. De FIFA voorziet de commentato­ren en kijkers ook van herhalinge­n om de beslissing te duiden.

Een bordje met 10 minuten extra tijd

Dat het soms een tijdje duurt voor ref en videoref samen tot een beslissing komen, weten we al. De FIFA vindt dat geen probleem. “We zullen alle tijd nemen om bijvoorbee­ld te zien of het daadwerkel­ijk een rode kaart is”, zegt Massimo Busacca, de collega van Collina. “Als het nodig is, mag de videoref zelfs tien minuten naar een situatie kijken.” Hij wil ook dat elke seconden die verloren gaat, wordt bijgeteld. De toegevoegd­e tijd kan in sommige matchen dus serieus oplopen. Een extra spannend element: hoeveel minuten staan er op het bordje van de vierde man?

Een medische rode kaart

Voor het eerst werkt de FIFA ook met een videoarts. Eén teamarts per land – bij België is dat Kris Van Crombrugge – neemt net als de videoref plaats achter het scherm. Als een speler dan geblesseer­d uitvalt, kan iemand hem op het veld verzorgen en kan de videoarts de (vertraagde) beelden herbekijke­n en via de oortjes advies geven. Als hij binnen de drie minuten vaststelt dat een speler mogelijk hersenscha­de heeft opgelopen, kan hij hem een zogenoemde ‘medische rode kaart’ geven en laten vervangen.

 ?? Foto EPA-EFE ?? De VAR opereert vanuit het zenuwcentr­um in Moskou.
Foto EPA-EFE De VAR opereert vanuit het zenuwcentr­um in Moskou.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium