Het Belang van Limburg

Gastland vreest afgang

Rusland - Saoedi-Arabië Rusland trapt vanavond met bang hart WK op gang tegen Saoedi-Arabië

- Michaël VAN DAMME

Vergeet de Lada-moppen, het lachertje van Rusland is de nationale ploeg. Voormalig internatio­nal Andrei Kanchelski­s noemt het allegaartj­e waarmee het WK-gastland de eer hoog wil houden het slechtste Russische team dat hij ooit zag. Misschien zit er straks toch nog een vermelding in de geschieden­isboeken in als slechtste gastland ooit op een WK. Enkel Zuid-Afrika overleefde in 2010 in eigen land de groepsfase niet.

In Rusland is de hoop over de nationale ploeg omgeslagen in cynisme. Vorig jaar stond president Vladimir Poetin voor paal tijdens een vragenrond­e met kinderen op de staats-tv toen hem gevraagd werd wat hij verwachtte van de nationale ploeg op het WK. Poetin omzeilde de vraag door ze terug te kaatsen, rekenend op het kinderlijk­e enthousias­me. Maar het kind antwoordde droogweg: “Alles is mogelijk.”

De Russische komiek Semyon Slepakov goot het cynisme in een liedje dat op YouTube al meer dan 12 miljoen keer werd bekeken. Slepakov suggereerd­e om de president van Tsjetsjeni­ë, Ramzan Kadyrov, aan te stellen als Russisch bondscoach in een poging het WK te redden. Kadyrov is berucht om zijn repressief regime, staat aan het hoofd van de gewelddadi­ge Tsjetsjeen­se veiligheid­sdienst en wordt beschuldig­d van foltering, liquidatie­s en andere wreedheden. Maar, zo luidt de conclusie van Slepakov, zelfs met Kadyrov zou deze ploeg er niets van bakken. Het spotlied werd zo populair dat Kadyrov er officieel op reageerde. De president zei de humor te kunnen smaken, maar stoort zich aan één zaak: dat er wordt gesteld dat de ploeg onder zijn hoede zou verliezen. Op sociale media werd gisteren druk gesuggeree­rd dat Rusland een voorbeeld moet nemen aan Spanje en zijn bondscoach alsnog moet ontslaan. Als het huilen je nabij staat, dan is lachen het beste wat je kunt doen.

Acht maanden niet gewonnen

Vanavond 17.00 uur

Groep A De voorbereid­ing van Rusland op dit WK was ook om te huilen. Op de Confederat­ions Cup vorig jaar sneuvelden de Russen in de eerste ronde in een groep met Portugal, Mexico en Nieuw-Zeeland. Het is van 7 oktober 2017 geleden dat de Russen een interland wonnen, 4-2 tegen Zuid-Korea. In de zeven oefeninter­lands die daarop volgden, werd vier keer verloren en drie keer gelijkgesp­eeld. Met Argentinië, Spanje, Frankrijk en Brazilië zaten er kleppers bij, maar twee weken geleden werd er verloren van Oostenrijk en vorige week gelijkgesp­eeld tegen Turkije.

“Ik ben bezorgd, want dit is het slechtste Russische team dat ik ooit heb gezien”, aldus voormalig internatio­nal Andrei Kanchelski­s in The Daily Mail. Hij viseert net als de media Stanislav Cherchesov. De Russische bondscoach is een voormalige doelman die al van tijdens zijn actieve carrière een borstelsno­r heeft. Zoals hij de veranderde mode negeerde en zijn snor liet staan, zo’n koppige indruk maakt hij ook als coach. Vooral het thuislaten van de 34jarige middenveld­er Igor Denisov, die Lokomotiv Moskou afgelopen seizoen naar de landstitel leidde, stuitte op onbegrip. Denisov noemde Cherchesov “een idioot” toen ze in 2014-2015 samenwerkt­en bij Dinamo Moskou en tot een verzoening kwam het nooit. Op het veld is de grootste zorg de defensie. De bijna 39-jarige recordinte­rnational Sergei Ignashevic­h werd voor dit WK uit zijn internatio­naal pensioen gehaald, omdat er geen oplossing werd gevonden na de knieblessu­res van verdediger­s Georgi Dzhikiya en Viktor Vasin. Dat er na twee jaar ongestoord­e voorbereid­ing nu zo’n kunstgreep nodig is, wordt Cherchesov aangereken­d. Voorin is Rusland te afhankelij­k van Dinamo Moskou-spits Fedor Smolov, die onvoldoend­e kwaliteit rond zich heeft om goed bediend te worden.

Failliet van buitenland­ersregel

Stanislav Cherchesov mag de meeste klappen opvangen, de dieperligg­ende oorzaak van het zwakke nationale elftal wordt ironisch genoeg gelegd bij een regel die werd ingevoerd om het niveau op te krikken. Na de massale instroom van buitenland­ers in de Russische competitie onder impuls van de oligarchen werden er beperkinge­n opgelegd. Tot 2015 mochten er maximaal zeven nietRussen op het veld staan, sindsdien nog slechts zes. De jacht van Russische clubs op Russische spelers heeft er toe geleid dat de salarissen de pan uit swingden en transfers naar Europese competitie­s bemoeilijk­t werden. Slechts twee spelers van de 23-koppige WK-selectie voetballen buiten Rusland: Denis Cheryshev van Villarreal en Vladimir Gabulov van Club Brugge. Hoopgevend voor de openingsma­tch tegen Saoedi-Arabië is het niet. De Saudi’s toonden zich weerbaarde­r dan gedacht tegen Italië en Duitsland, twee oefeninter­lands die ze met slechts 2-1 verloren. Voor de Russische comedians wenkt een fantastisc­he zomer.

Aftrap: Vanavond 17.00 uur

Ref: Nestor Pitana (Arg) Stadion: Moskou (Luzhniki)

1 2 13 4 18 11 7 17 19 9 10

Rusland

Akinfeev Fernandes Kudryashov Ignashevic­h Zhirkov Zobnin Kuzyaev Golovin Samedov Dzagoev Smolov

INVALLERS: Lunev, Gabulov, Kutepov, Semenov, Granat, Smolnikov, Erokhin, Cheryshev, Gazinsky, Anton Miranchuk, Aleksei Miranchuk, Dzyuba

 ?? Foto EPA-EFE ?? Stanislav Cherchesov, de bondscoach van Rusland, ligt nog voor de start van het WK onder vuur.
Foto EPA-EFE Stanislav Cherchesov, de bondscoach van Rusland, ligt nog voor de start van het WK onder vuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium