Het Belang van Limburg

“Wellens en Teuns zijn de nieuwe sterren”

Richie Porte, de nieuwe leider in Zwitserlan­d, hoopt op zijn 33ste toch nog op Tourwinst

- Van onze verslaggev­er Wim VOS in Leukerbad

Net geen jaar geleden ging hij als groot concurrent voor Chris Froome de Tour in. Maar dan kwam de val, de opgave en een vervelende revalidati­e voor de BMC-renner. Een woelige lente later bereidt Richie Porte (33) zich in de Ronde van Zwitserlan­d voor op een herkansing in de Tour. Opnieuw met hoge verwachtin­gen, maar Porte weet hoe hij de rust moet bewaren. “Elke maandagavo­nd bel ik met mijn psychiater in Tasmanië.”

Richie Porte, 33 en ploegmaat van Van Avermaet, wordt druk gefelicite­erd. De reden van de gelukwense­n is meteen ook de reden waarom hij voor het eerst in zijn leven de Ronde van Zwitserlan­d rijdt, legt hij uit. In het verleden koos Porte altijd voor de Dauphiné als voorbereid­ing op de Tour. “Maar dan had ik deze keer de geboorte van mijn zoontje gemist”, glimlacht hij. “Luka, het is de eerste keer dat ik vader word. Hij was uitgereken­d tijdens de Dauphiné. Dat kon ik niet maken. Al scheelde het ook nu niets. Uiteindeli­jk is hij geboren één dag voor ik naar Zwitserlan­d vertrok.”

Was je anders toch afgereisd?

“Ja, mijn vrouw had er zich al bij neergelegd. Ik kon niet nog eens een wedstrijd schrappen. Daarvoor is de Tour te belangrijk.”

Vooral omdat je deze lente al een paar wedstrijde­n hebt moeten schrappen. Tot je derde plek in de Ronde van Romandië vroegen we ons al af wat er aan de hand was met Richie Porte.

“I know. Na de Ronde van de Algarve ben ik ziek geworden. Echt ziek. Geen verkoudhei­d, een zware griep. Ik heb twee weken niet op mijn fiets gezeten. Vandaar dat ik een paar keer heb moeten afzeggen. Niet ideaal, maar ook geen ramp.”

Deze Tour heb je iets recht te zetten na je beruchte val vorig jaar in de afdaling van de Mont du Chat.

“Ik hoop het. Die Tour blijft één grote gemiste kans. En een gigantisch­e ontgoochel­ing. Ik was nooit beter in vorm. Tegelijk weet ik dat ik geluk heb gehad. Ik zie mij nog in de ambulance zitten. ‘Kan je je tenen bewegen?’, vroeg de dokter voortduren­d. Het had veel erger kunnen zijn (Porte hield er een bekkenbreu­k en sleutelbee­nbreuk aan over, nvdr.). Maar anderzijds blijft het rottig om in het leukste deel van het seizoen thuis te zitten en op Eurosport naar de koers te moeten kijken, met ook nog eens een commentato­r die werkelijk niets van wielrennen kent. Bovendien heeft die crash lang in mijn hoofd gezeten. Dat was een trauma.”

Hoe laat je zoiets achter je?

“Door te praten. Eén van mijn vrienden in Tasmanië is psychiater. Elke maandagavo­nd bellen we via WhatsApp. Dat gaat niet alleen over koers. Mijn zoontje, het dagelijkse leven: alles komt aan bod. Ik geloof daarin. Het mentale aspect wordt in het wielrennen nog altijd onderschat.”

In de komende Tour dreigt die mentale rust ondermijnd te worden door de onzekerhei­d bij je ploeg BMC.

“Ik hoop nog altijd dat de ploeg gered kan worden. Het zou bijzonder triest zijn als het straks gewoon zou ophouden, ook voor het wielrennen. En wat je zegt: het zou prettig zijn als er nog vóór de Tour iets geweten zou zijn.”

Jijzelf wordt 33. Zo veel kansen om nog eens een topresulta­at in de Tour te rijden, resten je niet.

(knikt) “Ik zie elke dag meer grijze haren. Het wordt één van mijn laatste mogelijkhe­den. Dit jaar is zelfs een grote kans. Het parcours ligt mij normaal gezien beter dan vorig jaar. Er is de ploegentij­drit, waarin BMC altijd goed is, we hebben een goede ploeg voor de kasseien. En ook al ben ik niet de grote favoriet, 33 is niet te oud om de Tour te winnen. Evans was 34 toen hij won.”

Ga je Van Avermaet vragen om in de rit naar Roubaix bij jou te blijven?

“Daarvoor hebben we andere renners. Iemand die Parijs-Roubaix gewonnen heeft, verdient de kans om daar zijn eigen kans te mogen gaan. Bovendien: Greg is een kampioen. Ik ga hem nooit zeggen dat hij bij mij moet blijven.”

Er is nog een andere Belg die droomt van een plek in de Tourploeg van BMC, Dylan Teuns.

“Van mij mag het. Dylan is een super ploegmaat. A fighter. Die past in elke ploeg. Samen met Tim Wellens zijn zij the next big stars van het Belgische wielrennen, zeker nu Tom Boonen gestopt is en Greg, net als ik, oud wordt.”

 ??  ??
 ?? Foto EPA-EFE ?? Richie Porte trekt de gele leiderstru­i aan in Zwitserlan­d. Op die andere gele trui hoopt hij ook nog steeds: “Ik ben zeker niet te oud om de Tour te winnen, Cadel Evans was zelfs nog een jaartje ouder.”
Foto EPA-EFE Richie Porte trekt de gele leiderstru­i aan in Zwitserlan­d. Op die andere gele trui hoopt hij ook nog steeds: “Ik ben zeker niet te oud om de Tour te winnen, Cadel Evans was zelfs nog een jaartje ouder.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium