Het Belang van Limburg

Oostende pakt zevende titel op rij zonder play-offmatch te verliezen

- Patrick CEULEMANS

Niet Semailles (1946-51), niet Antwerpse (1959-64), niet Racing Mechelen (1989-94), maar het huidige Oostende is met zijn zevende landstitel op rij (2012-18) de strafste Belgische basketbalp­loeg aller tijden. Na een 78-67-zege tegen Antwerp Giants is Oostende helemaal alleen recordhoud­er. En dat doet meteen de vraag rijzen: zal er volgend jaar wel iemand kunnen optornen tegen de kustploeg?

“Niemand kan dit Oostende van de titel houden”, had Lucien Van Kersschaev­er, met Racing Mechelen zes keer op rij kampioen, voor de play-offs gezegd. De analyse van de Belgische basketball­egende klopte dus perfect. Niet alleen is Oostende de terechte kampioen, het verloor zelfs geen enkele wedstrijd in de play-offs. En dat nadat het in de competitie ook al eens 21 zeges op rij boekte. Indrukwekk­end en verontrust­end tegelijk.

Europese tegenslag

Charleroi, Bergen en Okapi Aal- star blijven ver achterop hinken en op dit moment lijkt enkel het jonge Antwerp Giants enigszins in de buurt te komen – maar ook die werden met 3-0 van het parket geveegd. In de finale misten de Sinjoren duidelijk ervaring en body tegen een oppermacht­ig Oostende, dat dit jaar zowel de Supercup, de Beker van België (ook al de zesde op rij) en de titel won. Al de 18de Belgische titel in de geschieden­is van de club: ook al een record. Logisch dus dat ook de individuel­e prijzen – Dario Gjergja Coach van het Jaar en Jean Salumu Belgische Speler van het Jaar en als eerste Belg ooit MVP (alle nationalit­eiten) – naar de kust gingen.

Enkel Europees was het geen grand cru dit jaar. De tweede ronde van de Champions League werd niet bereikt en in de FIBA Europe Cup werd Oostende in de 1/8ste finales uitgeschak­eld. Een klein smetje op een voor de rest zo goed als perfecte campagne.

Salumu vervangen

Op naar volgend seizoen dus. Uitblinker Salumu kondigde al aan dat hij naar het buitenland trekt, maar als de rest van de kern intact blijft, verstandig wordt aangevuld en het talent Lambrecht (20 jaar, 2m10) eindelijk zijn kans krijgt, blijft Oostende de te kloppen ploeg. Aan – vooral – Charleroi en een na deze verloren finale ervarener Antwerp Giants om de hegemonie te doorbreken. Afspraak op 28 september voor de start van een nieuw seizoen.

 ?? Foto WALTER SAENEN ?? Coach Dario Gjergja trakteert Tonye Jekiri op een champagned­ouche.
Foto WALTER SAENEN Coach Dario Gjergja trakteert Tonye Jekiri op een champagned­ouche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium