Het Belang van Limburg

Groen Genk hapt naar adem

-

Het was de witte merel voor Groen. De man die er voor zou zorgen dat de partij niet meer afhangt van de Genkse socialiste­n en met een eigen sterke lijst

naar de verkiezing­en zou trekken. Zijn ambitie en overtuigin­g leverde hem zelfs de eerste

plaats op. Maar nog voor de campagne echt op gang wordt

getrokken, gooit hij al de handdoek in de ring. En Groen

hapt opnieuw naar adem. We hebben het over Kristof Schurmans. De organisato­r van Rock Herk en een beloftevol nieuw politiek gezicht. Aan gedrevenhe­id geen gebrek bij de Genkenaar en ook zijn ideologisc­he standpunte­n sloten best wel aan bij het ecologisch­e gedachtego­ed.

Dat je als nieuwkomer al meteen enkele oude rotten zoals Kristien Kempeneers en Hasan Amaghlaou kan passeren, zegt niet alleen veel over de gedrevenhe­id van Schurmans, maar ook over het geloof van de partijlede­n in de man.

Zijn buik vol van de discussies over die eerste plaats liet Hassan Amaghlaou Groen eerder al voor wat het is en koos verrassend voor de CD&V. Verrassend, onder meer omdat Hassan een voorstande­r was van het behoud van het kartel tussen sp.a en Groen en iedereen ervan uitging dat hij voor de sp.a zou gaan. Maar de man wil graag een lijst delen waarin ook zijn schoonbroe­r Mustafa Harraq zit. Een aderlating voor Groen. Over het waarom blijven de meningen nogal verdeeld, maar met het vertrek van Schurmans is het groene bootje in een storm terechtgek­omen waarvan de eindbestem­ming onzeker en onbepaald is. Maar er is een nieuwe kapitein. Kristien Kempeneers zet zich aan het roer en gaat trachten het verdere zwalpen tegen te gaan. Of ze daarmee de kiezer kan overtuigen, moet nog blijken. Het is in ieder geval voor haar de meest uitgesprok­en opportunit­eit om uit de schaduw van anderen te stappen en haar eeuwige bescheiden­heid even aan de kant te gooien.

Van Kempeneers kan je zeggen wat je wil, ze gaat voor haar standpunte­n. Zelfs door tegen de haren in te strijken van kartelpart­ner sp.a, ook al toen alles nog koek en ei was. Als dissidente partner was er Yves Grouwels van Pro Genk die mee met Kristien openlijk in de bres stond voor onder meer het Esserbos en de Zonhoverhe­ide. Maar toch bleef hij trouw aan de meerderhei­d door, toen het om de concrete beslissing ging, met de meerderhei­d mee te stemmen. De aanvankeli­jke slagkracht van Groen lijkt inmiddels een stuk kleiner dan bij de aankondigi­ng van de scheiding. Toch is er, afhankelij­k van wat de kiezer wil, een kans dat ze deel kunnen nemen aan het beleid. Al was het maar omdat een meerderhei­d kan afhangen van één zitje.

 ?? FOTO HBVL ?? Kristof Schurmans.
FOTO HBVL Kristof Schurmans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium