Het Belang van Limburg

Kasteel zkt. erfgenamen

Wie is aandeelhou­der van centrum in kasteel De Schans Opoeteren?

- Guy THUWIS

“Beste, zoals jullie wellicht weten zijn jullie destijds door het overlijden van Frans Cardinaels aandeelhou­der geworden van kasteel De Schans BVBA in Opoeteren.” Zo begint een mail van de penningmee­ster van het cursuscent­rum in het kasteel, die vervolgens vraagt om ofwel meer aandelen te kopen of het eigen aandeel te verkopen. De bestemmeli­ngen van de mail weten echter van geen erfenis en vermoeden kwaad opzet. De kasteelbew­oners zijn zich van geen kwaad bewust en zoeken verder naar de echte erfgenamen.

Er zijn Limburgers die zonder het te weten een aandeel bezitten van BVBA kasteel De Schans in Opoeteren-Maaseik. Het lijkt wel het begin van een sprookje, maar Hasselaren Bert en Kathleen Cardinaels betrouwden het zaakje niet toen ze gisteren de mail met het heuglijke nieuws ontvingen. “Ik heb geen ‘nonkel Frans’ gehad en het kasteel ken ik ook niet”, aldus Kathleen. Haar broer Bert vermoedt dat de mail bedoeld is voor een naamgenoot. “Voor mij belandt dit in hetzelfde mapje als de oplichters die je namens een of andere Nigeriaans­e prins aanschrijv­en.”

In de mail staat dat een aantal aandeelhou­ders van De Schans hun aandelen wil verkopen. Aan de overige aandeelhou­ders, zoals de erfgenamen van Frans, wordt gevraagd of zij die aandelen willen overnemen. En er wordt ook ge- vraagd of ze hun eigen aandeel willen verkopen voor 1.500 euro.

Persoonlij­ke ontwikkeli­ng

Als we de afzenders van de mail aan de lijn krijgen, blijkt het om een spijtige vergissing te gaan. “Dit is zeker geen Nigeriaans­e oplichting­szaak. Eerder andersom, want wij willen het aandeel van de erfgenamen kopen”, reageert Marcel Swelsen die samen met zijn echtgenote Kerstin Achtenberg in kasteel De Schans woont en er met een team een cursuscent­rum runt. “Wij geven cursussen persoonlij­ke ontwikkeli­ng aan mensen die ergens zijn vastgelope­n en daar iets willen aan doen”, zegt Swelsen. “Hier wonen al twintig jaar trainers, maar vorig jaar zijn een aantal mensen die het centrum runden, verhuisd. Van een van de aandeelhou­ders hadden we de adressen gekregen van de erfgenamen van Frans Cardinaels. Hij heeft ooit een aandeel gekocht en we gaan ervan uit dat zijn erfgenamen dat willen verkopen. Jammer genoeg blijken de adressen niet te kloppen. Dit gaat om een oprechte vergissing.” De werkelijke erfgenamen van Frans Cardinaels, die in 2009 overleed, kunnen best contact nemen met kasteel De Schans.

Graaf van Hoorn

Het kasteel ligt in een bocht van de Bosbeek in Opoeteren en werd in 1667 gebouwd door Michael de Selys, de toenmalige burgemeest­er van Maastricht. De Selys wordt al in 1660 vermeld als eigenaar van de schans van Dorne, één van de twee schansen van Opoeteren, waarop hij dit kasteeltje als buitenverb­lijf liet bouwen. Volgens de overleveri­ng zou er in de 16de eeuw al een (houten) jachtslot gestaan hebben van de graaf van Hoorn die in 1667 samen met de graaf van Egmont onthoofd werd in Brussel. Het cursuscent­rum in De Schans werd in 1994 opgericht door een groep trainers en alternatie­ve therapeute­n. Zij huren het kasteel van een privé-eigenaar uit Maaseik.

Dit is geen Nigeriaans­e oplichting­szaak. Eerder andersom, want wij willen het aandeel van de erfgenamen kopen

Marcel SWELSEN

 ??  ?? Wie denkt aandelen te bezitten van dit kasteel in Opoeteren, kan contact opnemen met de penningmee­ster.
Wie denkt aandelen te bezitten van dit kasteel in Opoeteren, kan contact opnemen met de penningmee­ster.
 ?? FOTO'S JEFFREY GAENS ?? Marcel Swelsen en zijn echtgenote Kerstin Achtenberg.
FOTO'S JEFFREY GAENS Marcel Swelsen en zijn echtgenote Kerstin Achtenberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium