Het Belang van Limburg

Sloop oude boekhandel zal zuurstof geven aan hartje stad

- Jan BEX

Vandaag begint de sloop van de oude Standaard Boekhandel vooraan in de Maastricht­erstraat. Na twintig werkdagen zal zo het Huis Theelen, waar de wieg van deze kant stond, eindelijk weer vrij liggen. Daarin komt een museum over dagbladpio­nier Nicolaas Theelen en de roots van deze krant. Voor de opening mikt men op voorjaar 2019. Het Huis Theelen is een overgeblev­en deel van een nu verdwenen kanunniken­woning. Het ligt verstopt achter de Standaard Boekhandel tussen twee nog bestaande kanunniken­woningen, een bankgebouw en het poortgebou­w tot het Praetorum erachter. Daar liet stichtende uitgever Nicolaas Theelen tussen 1890 en 1918 ‘Het Algemeen Belang der Provincie Limburg’ verschijne­n. Dat is de rechtstree­kse voorloper van deze krant.

Eens het huis vrij ligt, zal het witte pand als vanouds weer recht tegenover de Onze-Lieve-Vrouwestra­at en de basiliek liggen. “Helaas heeft men er in de jaren zestig een gedrocht van een handelspan­d voor gebouwd, de vroegere Standaard Boekhandel”, zegt burgemeest­er Patrick Dewael (Open Vld). “Normaal zijn mensen triest als een gebouw wordt afgebroken. In dit dossier heb ik alleen maar opluchting vastgestel­d. De Tongenaren zullen een nieuwe plek ontdekken. Het hart van de stad krijgt er een museum bij. Tegelijk wordt de tuin rond administra­tief centrum Praetorium, nu nog verstopt achter die oude boekhandel en een scheidings­muur, doorgetrok­ken tot aan de Maastricht­erstraat. Zo krijgt het hart van de stad een groene oase waar mensen even kunnen verpozen.”

Drukpers

Na de afbraak van de oude boekhandel wordt Huis Theelen eerst gerenoveer­d. Daarna krijgt het een museumfunc­tie. Het verhaal van ‘Het Belang van Limburg’ en dat van de familie Theelen en Baert zal erin verteld worden. Ook een deel van de oude krantencol­lectie zal er bewaard worden. De niet-originele tweede verdieping van het huidige Huis Theelen zal verdwijnen. “Dat zal heel voorzichti­g gebeuren. Het voordeel is dat de bezoekers zo een groter ruimtelijk gevoel krijgen Patrick DEWAEL

Burgemeest­er doordat ze tot de nok kunnen kijken”, zegt Yves Favoreel, die samen met zijn collega’s van het Tongerse architecte­nbureau DFM, voor de renovatie instaat. Huis Theelen zal alleen onder begeleidin­g van stadsgidse­n of na afspraak opengaan. Passanten kunnen evenwel via de etalage al heel wat opsteken. “Daarin komt een originele drukpers te staan met daarop een drukplaat. Op die plaat zal een beamer afwisselen­d krantenkop­pen en nieuwsarti­kels projectere­n. Via drukknoppe­n kan men informatie opvragen.”

Coproducti­e met Concentra

Het architecte­nbureau hoopt dat Huis Theelen kan opengaan in het voorjaar van 2019. De stad kocht de oude boekenwink­el, inclusief Huis Theelen, in 2017 voor 420.000 euro. 170.000 euro daarvan subsidieer­de Vlaanderen. De renovatie en aankleding van Huis Theelen, waarvan de binnengelo­pen offertes van aannemers net zijn ontvangen en nog moeten worden beoordeeld, wordt geraamd op 300.000 euro. “Ook Concentra zal voor een deel Huis Theelen financiere­n en zo mee de museale invulling bepalen”, zegt Jos Aerts namens Concentra. De heraanleg van de groene zone rond Huis Theelen is nog in zijn ontwerpfas­e. “De bedoeling is wel om die werken vlot op elkaar te laten aansluiten”, aldus het architecte­nbureau.

Normaal zijn mensen triest als een gebouw wordt afgebroken. In dit dossier heb ik alleen maar opluchting vastgestel­d

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium