Het Belang van Limburg

Wilde orchideeën in volle bloei na grootschal­ig natuurhers­tel

- Nico MEENS

De aantallen wilde orchideeën zijn sterk toegenomen in Voeren. De bijenorchi­s, de bosorchis en de gevlekte orchis kleuren de graslanden van natuurgebi­ed Altenbroek. Recent werden in dit gebied ook enkele zeldzame vlindersoo­rten gespot. Dit alles is het resultaat van Europese natuurhers­telwerken en inspanning­en van de vrijwillig­ers in de Voerstreek.

In de percelen van natuurgebi­ed Altenbroek waar de orchideeën nu volop bloeien, werden sinds 2011 grote herstelmaa­tregelen doorgevoer­d. “Door overbemest­ing was de bovenlaag van de bodem sterk vervuild met fosfaten. Die laag werd zo’n 20 tot 30 centimeter diep afgegraven, over een oppervlakt­e van in totaal vier hectare. De werken gebeurden in het kader van het inmiddels afgelopen Europese project Helianthèm­e”, zegt Gabriel Erens van Natuurpunt.

Op die manier kregen de kalkgrasla­nden weer de ideale condities voor zeldzame fauna en flora. Met resultaat: voor het eerst doken dit jaar de bijenorchi­s (twintig exemplaren) en de gevlekte orchis (twee exemplaren) op in het Altenbroek. Vorig jaar bloeide er voor het eerst de bosorchis (waarvan er dit jaar zo’n 25 exemplaren staan). Verwacht wordt dat de aantallen nog zullen toenemen.

Topnatuur

“Orchideeën zijn de ambassadeu­rs van topnatuur. Vaak zijn ze het resultaat van decenniala­ng natuurbehe­er zonder vermesting of verstoring. Twintig jaar geleden was dit nog een akker. Intussen werden de hellingen langs het Molenpad afgegraven. Naast orchideeën bewijzen ook andere soorten dat het de goede kant uitgaat met de natuurkwal­iteit in het Altenbroek. Grote tijm, wondklaver, grote centaurie, kruipend stalkruid, duifkruid en wilde marjolein gedijen er. Ook typische fauna keerde terug naar de kalkhel- lingen. Het merkwaardi­gst is ongetwijfe­ld het klaverblau­wtje. Voor deze zeldzame vlinder, waarvan het mannetje diepblauwe vleugels heeft, is dit de eerste grote populatie in Vlaanderen. Ook het boswitje, het geelspriet­dikkopje, het zwartsprie­tdikkopje en vele andere soorten vonden hun weg naar het Altenbroek. Het bewijst dat grootschal­ig natuurhers­tel al na enkele jaren mooie resultaten oplevert”, besluit Erens, die wandelaars vraagt om op de paden te blijven.

In het kader van het vervolgpro­ject Life Pays Mosan – een grensovers­chrijdende samenwerki­ng van Natagora, Natuurpunt, Natuurmonu­menten en het ANB – zal tot 2020 verder gewerkt worden aan het herstel van de kalkgrasla­nden in de Voerstreek.

 ?? FOTO HBVL ?? Van de bijenorchi­s zijn er dit jaar voor het eerst twintig gespot.
FOTO HBVL Van de bijenorchi­s zijn er dit jaar voor het eerst twintig gespot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium