Het Belang van Limburg

“Hoevenzave­llaan moet stuk veiliger”

Buurt dwingt met meer dan 600 handtekeni­ngen agendapunt af op gemeentera­ad

- Chris NELIS

Vier bewoners van de omgeving van de Hoevenzave­llaan en de Torenlaan hebben voor de komende gemeentera­ad in Genk een agendapunt ingediend. Dat hebben ze aan de hand van een petitie met meer dan 600 handtekeni­ngen afgedwonge­n. Ze vragen dat het stadsbestu­ur het Vlaamse Gewest overtuigd om de maximumsne­lheid op de Hoevenzave­l- en Torenlaan te verlagen.

Het viertal, gestuwd door de raadsleden van PVDA, maakt gebruik van het gemeentede­creet om hun zeg te doen tijdens de gemeentera­ad. Dat kan als ze één procent van het aantal inwoners, ouder dan zestien jaar, kunnen overtuigen om een handtekeni­ng onder hun verzoeksch­rift te zetten. “Dat was in de omgeving van de Hoevenzave­llaan en de Torenlaan heel snel gebeurd”, zegt Gianmario Monachesi, één van de buurtbewon­ers. “Iedereen daar hekelt de verkeerssi­tuatie zoals die nu is. Decenniala­ng is er al actie gevoerd voor een betere herinricht­ing. Op een paar signalisat­ieborden na is er niet zoveel veranderd. Wel blijven mensen hier verongeluk­ken of ze zijn getekend voor het leven. Twee maanden geleden nog verloor een 74-jarige vrouw het leven nadat ze werd aangereden door een vrachtwage­n. We weten dat het om een gewestweg gaat. Maar de stad heeft invloed bij Wegen en Verkeer en inspraak in herinricht­ingen. Bovendien heeft Genk verschille­nde parle-

mentsleden.”

Ondertunne­ling

De indieners willen aan de stad vragen om in eerste instantie te pleiten om de snelheden op de grote weg van de Torenlaan en de Hoevenzave­llaan te beperken tot 50 kilometer per uur. “En de ventwegen naar 30 kilometer per uur”, gaat Monachesi verder. “Op termijn streven we naar de ondertunne­ling van het gebied, zodat het niet alleen veiliger wordt, maar ook properder. Het fijn stof dat op die plaatsen dagelijks geproducee­rd wordt door 45.000 passerende voertuigen, in periodes dat dit gebied ook nog eens gebruikt wordt als omleiding, is niet te onderschat­ten.”

Tijdens de gemeentera­ad van donderdag 21 juni krijgt het viertal de mogelijkhe­id om hun agendapunt toe te lichten. Opmerkelij­k is dat er donderdag nog een door het publiek ingediend agendapunt wordt behandeld. Het gaat dan om inwoners die ijveren voor ondergrond­se afvalconta­iners.

Op een paar signalisat­ieborden na is hier decenniala­ng niet veel veranderd. Wel blijven mensen hier verongeluk­ken

Gianmario MONACHESI

Buurtbewon­er

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Vier buurtbewon­ers hebben de petitie georganise­erd. Ze zijn de te hoge snelheid op de Hoevenzave­l- en Torenlaan meer dan beu.
FOTO CHRIS NELIS Vier buurtbewon­ers hebben de petitie georganise­erd. Ze zijn de te hoge snelheid op de Hoevenzave­l- en Torenlaan meer dan beu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium