Het Belang van Limburg

Actieplan moet hoogstambo­omgaarden redden van ondergang

-

Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLH), de Nationale Boomgaarde­n Stichting en het Agentschap Onroerend Erfgoed trekken aan de alarmbel: de ooit zo typische hoogstambo­omgaarden verdwijnen uit het landschap. “We stappen daarom met een actieplan naar de Vlaamse regering”, zegt An Digneffe (RLH).

De hoogstambo­omgaarden zijn typisch voor het glooiende Haspengouw. “Ze worden tegenwoord­ig veelal als toeristisc­he troef uitgespeel­d, maar hoogstambo­omgaarden worden ook gewaardeer­d als waardevoll­e landschaps­elementen”, zegt Digneffe. “Maar de boomgaarde­n zijn niet beschermd en ondersteun­ende maatregele­n ontbreken.” Te midden van de grootste aaneengesl­oten boomgaard in Alden Biesen zochten en vonden alle partijen daarom ideeën om de hoogstambo­omgaarden van de ondergang te redden. “Het Agentschap Onroerend Erfgoed is bezig met de opmaak van een zogeheten onroerende­rfgoedrich­tplan, dat moet leiden tot duurzame maatregele­n”, verduideli­jkt Tine Rijvers van RLH. Aan voorstelle­n geen gebrek. “Er is bijvoorbee­ld nood aan beheerssub­sidies voor de hoogstambo­omgaarden. De boomgaarde­n moeten vrijgestel­d worden van successier­echten en vanuit de overheid moet er dringend werk gemaakt worden van compensere­nde werkingsmi­ddelen voor onderhoud en herstellin­g voor eigenaars.”

Want dat geldgebrek is er wel degelijk. Dat bewijst het Project Fruitlands­chap, een project van het Vlaams Programma voor Platteland­sontwikkel­ing, dat eind dit jaar afloopt. Het budget bedroeg 175.000 euro. “In de afgelopen drie jaar werden hiermee 240 ha boomgaarde­n hersteld en ruim tweeduizen­d fruitbomen aangeplant”, zegt Digneffe. “Dit geeft een zicht op de budgetten die nodig zijn om het voortbesta­an van de boomgaarde­n te verzekeren. Zonder structurel­e oplossinge­n zijn hoogstambo­omgaarden binnen 50 jaar helemaal verdwenen.”

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? An Digneffe, Tine Rijvers, Anse Kinnaer en Paul van Laer.
FOTO JOHNNY GEURTS An Digneffe, Tine Rijvers, Anse Kinnaer en Paul van Laer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium