Het Belang van Limburg

Alba Nova, een festival voor leergierig­e oren

Van middeleeuw­se muziek tot hedendaags­e klankexper­imenten. Alba Nova presenteer­t een erg gevarieerd programma voor mensen met leergierig­e oren. “Het wordt een rijke ervaring,” meent Paul Craenen, “waarbij je in een fantastisc­he omgeving muziek kan ontdekk

- André GROSEMANS

“We zijn geen popfestiva­l, laat dat duidelijk zijn”, zegt Paul Craenen van Musica, de muziekeduc­atieve organisati­e achter dit festival. “We brengen een mix van oude, klassieke en hedendaags­e muziek waarmee mensen niet vanzelfspr­ekend in aanraking komen. Dat is een deel van onze missie.”

Jullie doen inspanning­en om het publiek echt te betrekken.

“Ja, bij ons kan je de muziek op een heel actieve manier beleven. Neem nu ‘Leuven Chansonnie­r’, een recent opgedoken liedboekje vol polyfone liederen uit de zestiende eeuw. We laten profession­ele specialist­en op dat werk los, maar nodigen ook amateurs uit om met die liederen aan de slag te gaan. Er zijn nog andere vormen van publiekspa­rticipatie. Zo kunnen kleine en grote kinderen muziek maken in de ‘Klankentui­n’. Ons familieaan­bod is trouwens heel uitgebreid. Theater De Spiegel creëert zelfs al voor kinderen vanaf drie maanden een creatieve, muzikale ruimte.”

Hoe belangrijk is de locatie?

“Heel belangrijk. Het decor van Alden Biesen zorgt mede voor de sfeer. Er is geen grote concertzaa­l ter beschikkin­g, maar ruimtes in verschille­nde vormen: een kerk, een kapel, een salon. Daarom pro- grammeren we kleine, korte concerten, die vaak twee keer worden uitgevoerd. Wie vroeg komt, kan er zeker vijf of zes meepikken. En natuurlijk gebeurt er ook veel in openlucht. Om maar iets aan te halen: een mobiele, multicultu­rele brassband zorgt voor ambiance op het domein.”

Van welke artiesten bent u fier dat u ze naar Bilzen haalt?

“We hebben bekende namen op de affiche staan, zoals Bart Rodyns en Nicolas Callot op harmonium en piano of onze afsluiter Raquel Andueza, de gerenommee­rde Spaanse sopraan die met haar gezelschap La Galanía lyrische liefdespoë­zie uit de vroege Italiaanse barok brengt, met een accent op het werk van Claudio Monteverdi. Maar we zijn vooral fier dat we jong toptalent een plek op ons festival kunnen geven: componiste­n of ensembles zoals Cantoría en El Gran Teatro del Mundo, die we met Musica hebben ontdekt in onze talentprog­ramma’s.”

 ?? FOTO MICHAL NOVAK ?? De bekende Spaanse sopraan Raquel Andueza sluit het festival af met lyrische liefdespoë­zie uit de vroege Italiaanse barok.
FOTO MICHAL NOVAK De bekende Spaanse sopraan Raquel Andueza sluit het festival af met lyrische liefdespoë­zie uit de vroege Italiaanse barok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium