Het Belang van Limburg

Karl opent Villa Sporza

Het WK voetbal begint, en dus opent ook ‘Villa Sporza’ de deuren. Vanwege de sportzomer pootte de VRT prompt een extra studio neer op haar gazon onder de VRT-toren. Karl Vannieuwke­rke gaat er de komende weken veel gasten én kijkers ontvangen.

- Tom VETS

Deze namiddag trappen Rusland en Saoedi-Arabië het 21ste WK voetbal op gang, in het Loezniki-stadion in Moskou. Liefst 64 matchen worden in vier weken gespeeld. De VRT stuurt een pak commentato­ren ter plaatse, en ook voor de omkadering trekt men naar buiten. Niet richting Rusland, maar onder de VRT-toren. Daar werd sinds eind mei een heus WK-dorp gebouwd.

Dat wordt meteen de uitvalsbas­is van Karl Vannieuwke­rke. De VRTsportjo­urnalist is vanaf vandaag 46 dagen aan het werk, met op één dag na alle avonden een live talkshow. Enkel op 16 juli, wanneer hij de verplaatsi­ng naar de Alpen maakt voor de Tour, is Karl even niet op het scherm. “Tot 15 juli presenteer ik dagelijks aan de voet van de VRT-toren”, zegt hij. “Dat was de voorbije grote voetbaltor­nooien ook het geval. Maar deze keer kiezen we niet voor een koepel, waar we soms af te rekenen hadden met de weersomsta­ndigheden. Ditmaal maken we televisie vanuit een tijdelijk gebouw dat opgetrokke­n is met 27 containers. Het complex met een verdieping is niet alleen een tv-studio. Ook de mensen van de radio en online worden hier tijdelijk gehuisvest om supersnel te kunnen werken. Om het zomerse gevoel te benadrukke­n, hebben we een publieksba­r, een terras, ligzetels en een groot scherm.”

Analisten

Villa Sporza is zeer ruim. “We kunnen maximaal vierhonder­d mensen ontvangen”, weet Karl. “Op de dagen dat de Rode Duivels spelen, halen we dat aantal probleemlo­os. Via de Sporza-website kon je immers een plekje reserveren bij ons, en voor de match van België tegen England waren alle plaatsen na enkele uren weg. De timing zit daar natuurlijk ook voor iets tussen; op 28 juni hebben de studenten gedaan met examens. Ook voor de andere matchen van de Dui- vels zat het snel vol.”

Qua analisten zijn er de usual suspects, zoals Wesley Sonck, Marc Degryse, Imke Courtois en Geert De Vlieger. “Maar behalve die vaste waarden zijn er ook nieuwe analisten zoals Red Flame Heleen Jacques, Beerschot-Wilrijkspe­ler Mo Messoudi en Anderlecht­doelman Frank Boeckx.

Tour

‘Villa Sporza’ wordt geen voetbaltal­kshow pur sang”, zegt Karl. “Net als twee jaar geleden overlappen de laatste WK-week en de eerste zeven dagen van de Ronde Van Frankrijk elkaar. Twee jaar geleden kregen we het verwijt dat we alleen oog hadden voor het voetbal. Dat moest zo, omdat hierover contractue­le afspraken waren gemaakt. Maar dit jaar doen we het anders. Tijdens de eerste Tourweek voorzien we een stevig luik wielrennen in het programma. Er zullen dan ook mensen uit het wielrennen aanschuive­n, met Eddy Planckaert als vaste gast. Twee jaar geleden hadden we die ook eens uitgenodig­d, en dat was een groot succes. Mensen als Jan Mulder en Eddy Planckaert worden nog beter als ze publiek achter zich hebben. Dan durven ze in hun uitspraken nog een stapje verder gaan.”

 ?? FOTO VRT ?? Karl Vannieuwke­rke is vanaf vandaag 46 dagen aan het werk, met op één dag na alle avonden
een live talkshow.
FOTO VRT Karl Vannieuwke­rke is vanaf vandaag 46 dagen aan het werk, met op één dag na alle avonden een live talkshow.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium