Het Belang van Limburg

Sneltram (2)

-

Jos DIGNEFFE, Actiecomit­é Lijn 20 Heeft Limburg nood aan trams? Nee! Mist Limburg alle treinen? Ja! De reden: het ontbreken van een degelijke spoorinfra­structuur tussen Hasselt en Maastricht. Wat hier en nu op tafel ligt, een tramverbin­ding tussen beide hoofdplaat­sen, is incompatib­el met andere railsystem­en. Bovendien rijdt de tram niet, zoals vooropgest­eld in achtereen volgende regeerakko­orden, van Hasselt station tot Maastricht Centraal maar slechts tot op 1,5 km. daarvandaa­n op de Van Hasselkade. Er bestaat overigens geen enkele garantie (de tram kan niet over het te zwakke dek van de Q-parking en de Wilhelmina-brug) dat ooit het vooropgest­elde doel gehaald wordt. Om tot dat vergelijk met Vlaanderen te komen, had het stadsbestu­ur van Maastricht 6 miljoen euro veil. Een staaltje van echte Nederlands­e koopmansge­est. De Hasseltse middenstan­d heeft zich in slaap laten wiegen. Aan de andere kant van de grens is de winst met de komst van deze “koopjestra­m” al lang becijferd, te weten 1 miljard euro, gespreid over 35 jaar. Wie betaalt het gelag? Voor Vlaanderen hangt aan dit project voorlopig een prijskaart­je vast van 32 miljoen euro jaarlijks. Dat de tram een sneltram is, is lachwekken­d. Een reistijd vooropstel­len van 39 minuten met onderweg meer dan 10 haltes over 32 km., is zonder meer kafkaiaans.

De vraag is: hoe geraken we uit de impasse? In 2004 sloot toenmalig minister Gilbert Bossuyt, bevoegd voor o.m. Mobiliteit, een overeenkom­st met de NMBS waarin Vlaanderen de heraanleg van het treinspoor tussen Lanaken tot aan de Nederlands­e grens cofinancie­rde. Na voltooiing van de werken werd de nieuwe spoorinfra­structuur overgedrag­en aan de toenmalige NMBS. Een herhaling van dit scenario voor het baanvak Beverst-Lanaken biedt een prachtige kans om, tegen geringe kosten, lijn 20 voor treinverke­er te heropenen. Een spoorverbi­nding HasseltMaa­stricht is meer dan een verbinding tussen twee Limburgse hoofdplaat­sen. Ze is immers een onderdeel van de Vlaamse as Gent-Antwerpen-HasseltMaa­stricht en biedt zo optimale mogelijkhe­den wat het internatio­nale treinverke­er naar en van onze provincie betreft.

Een tram van Hasselt tot de Maastricht­se van Hasselkade is inderdaad niet meer dan een koopjestra­m. Om te gaan winkelen in Maastricht rijden er voldoende bussen.

Frans

Jean-Jacques COOPMANS Het niveau van het Frans van de twaalfjari­gen zou onvoldoend­e zijn. Nu, dat verwondert mij niet. Er zullen zeker bekwame leerkracht­en zijn, maar het merendeel van het onderwijze­nd personeel kreeg tijdens de bachelorop­leiding van drie jaar, welgeteld nul uren Frans. Nochtans is een goede basis in het vijfde en zesde leerjaar zeer belangrijk. Beter zou men ‘regenten’ inzetten.

Alcohol

Bart VANASSCHE, Kinrooi De Hoge Gezondheid­sraad stelt voor om de reclame op alcohol te verbieden. De horeca is uiteraard tegen. Maar al jaren is er een algemeen verbod op tabaksrecl­ame, dus is het niet meer dan logisch dat reclame voor alcohol - gezien zijn eveneens schadelijk­e karakter - ook verboden wordt. Wat heeft het voor nut om miljoenen te pompen in terechte BOB-campagnes om vervolgens de mensen dagelijks te bestoken met reclame voor alcohol?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium