Het Belang van Limburg

Muyters laat SWT’ers schorsen die job niet aanvaarden

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - Vandaag geeft Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) de VDAB de opdracht om alle SWT’ers een job aan te bieden en hen te schorsen als ze die job niet aanvaarden. Gisteren pleitte hij in De Zevende Dag er ook voor om de wet over het SWT, de opvolger van het brugpensio­en, te wijzigen: “Vandaag moeten SWT’ers niet naar een job zoeken, dat moet veranderen.” Arbeidsspe­cialist Jan Denys van Randstad is het helemaal eens met de minister. (gc)

BRUSSEL - “Men had dit al veel eerder moeten doen.” Dat zegt arbeidsmar­ktspeciali­st Jan Denys van Randstad naar aanleiding van de aankondigi­ng van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NV-A). Muyters gaat de VDAB de opdracht geven om SWT’ers een job aan te bieden en hen bij weigering te schorsen.

Nadat Vlaams minister van Werk Muyters vorige week in de clinch was gegaan met zijn federale collega Kris Peeters (CD&V) naar aanleiding van het SWT bij Carrefour, kondigde hij gisteren aan dat hij de VDAB de opdracht zal geven om alle SWT’ers een job aan te bieden en om hen te schorsen als ze die job niet aanvaarden. Muyters pleitte er voor om de wet over het zogenoemde Stelsel van Werklooshe­id met Bedrijfsto­eslag te wijzigen. “Vandaag moeten SWT’ers niet naar een job zoeken, maar enkel beschikbaa­r voor de arbeidsmar­kt zijn. Stop met te zeggen: je moet niet naar werk zoeken.”

Arbeidsmar­ktspeciali­st Jan Denys is het helemaal eens met de minister. “Hij had dat al veel eerder moeten doen. Hopelijk blijft het niet bij een aankondigi­ng, maar wordt het ook uitgevoerd. Momenteel is 70 procent van de 55plussers aan het werk, dan moet dat voor de anderen ook kunnen. Pas op, ik zeg niet dat het gemakkelij­k is, maar zeggen dat het niet kan, is klinkklare onzin, zeker met de schaarste die er op de arbeidsmar­kt is.”

Brugpensio­en

Het SWT, de opvolger van het brugpensio­en, staat al enkele jaren ter discussie. Jan Denys: “Toen het stelsel werd ingevoerd, was de discussie: moeten we die mensen nog lastigvall­en? De passieve beschikbaa­rheid was toen het compromis. Met andere woorden: je moet niet zelf op zoek naar een job, maar als er een wordt aangeboden, rekening houdend met een aantal parameters, dan moet je wel terug aan het werk.” Volgens Jan Denys is er geen enkel argument tegen de ultieme consequent­ie daarvan. “Ik zie geen enkele reden waarom de ene werkloze van 56 niet op een jobaanbod moet ingaan, en de andere wel, op straffe van schorsing. Dat is je reinste discrimini­natie.”

“ACV en ABVV zullen moord en brand schreeuwen”, zei Philippe Muyters gisteren. Voorzitter Jean Vranken van de christelij­ke vakbonden ACVLimburg: “Allemaal goed en wel dat de VDAB al die mensen een job wil aanbieden, maar het zijn de werkgevers die de mensen een job moeten geven. Ik hoor de werkgevers maar roepen dat ze geen mensen vinden, maar hoeveel zijn er die echt een oudere werknemer een kans willen geven, laat staan hem ook willen opleiden?”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Philippe Muyters .
FOTO PHOTO NEWS Philippe Muyters .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium