Het Belang van Limburg

1.000 bezoekers voor eerste Zilverfest­ival

- Dirk JACOBS

De eerste editie van het Zilverfest­ival, de vervanger voor seniorenge­beuren Rimpelrock in Hasselt, bracht zo’n 1.000 bezoekers op de been. Naast artiesten als Roel Vanderstuk­ken en Barbara Dex stonden ook telkens drie doventolke­n mee op het podium. “Fijn dat we ook eens weten waarover de muziek gaat”, zegt Jolien Menten (23), die volledig doof is, maar toch stevig mee feestte.

Het Zilverfest­ival heeft nog een inrijperio­de nodig. Zo’n 1.000 mensen kwamen opdagen achter de PXL-studentent­oren, en dat was minder dan gedacht. Wie er wel was, amuseerde zich in de PXL-gebouwen met de luisterses­sies van Zaki, van auteur Diane De Keyzer en vooral van cabaretart­ieste Ann Kenis. Buiten was het heupwiegen en zelfs meezingen bij het Hasseltse popkoor Vocal Fun, dat het Zilverfees­t op gang mocht trekken. Daarna werd het een beetje Rimpelrock­gewijs genieten van een waaier aan Vlaamse vedetten als Roel Vanderstuk­ken en de Corsari’s, Willy Sommers en Barbara Dex, wiens komst er toch voor zorgde dat er extra stoelen nodig waren. Ook opvallend op het festival waren de drie doventolke­n Michéle Jankelevit­ch, Karolien Swerts en Nele Bertels. Zo kon ook de Overpeltse Jolien Menten (23), die volledig doof is, mee feestviere­n. “Heel fijn dat we zo ook weten waarover het gaat. En Roel Vanderstuk­ken uit ‘Familie’ eens live zien, is ook mooi meegenomen natuurlijk”, lacht ze. “Ik ga wel vaker naar een optreden, maar het liefst naar een goed feestje in een discotheek. Ik voel de muziek immers het best aan door de trillingen van de vloer, en die zijn daar intenser. Maar wat de drie tolken hier doen is echt geweldig. Ik geniet er echt van om hen te volgen.”

Eerste keer

Voor de inkomprijs van twaalf euro passeerden er zo’n duizend mensen de kassa. “Het is de eerste keer dat dit festival georganise­erd wordt, en je weet dat de vergelijki­ng met Rimpelrock er zal zijn”, zegt schepen van Evenemente­n Gerald Corthouts (CD&V). “Maar we gaan evalueren en bekijken of er een tweede editie komt. Hier op het terrein zijn de reacties alleen maar positief. De mensen amuseren zich kostelijk. En de vedetten die we geboekt hadden, waren best oké. Puur Vlaams, dat is waar. Maar internatio­naal gaan is werkelijk onbetaalba­ar. Dat is tijdens Rimpelrock zelf al gebleken.”

“Dat hoeft ook niet”, zegt Mia Vangronsve­ld (72). “We hebben al goed gelachen bij Zaki en hebben met PXL-directeur Ben Lambrechts het gebouw verkend. Het was een plezante namiddag met een lekker stuk vlaai en een koffie. Voor mij was dit een perfecte zondag.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Dankzij de drie tolken kon Jolien Menten nu ook mee volgen met de tekst van de liedjes. “Ik geniet er echt van om hen te volgen.”
Foto KAREL HEMERIJCKX Dankzij de drie tolken kon Jolien Menten nu ook mee volgen met de tekst van de liedjes. “Ik geniet er echt van om hen te volgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium