Het Belang van Limburg

Handbalclu­b Sint-Truiden neemt met erehaag afscheid van clubicoon

- Jozef CROUGHS

Zaterdagvo­ormiddag werd in het Truiense Melveren afscheid genomen van Emiel Smets (66). Emiel was 26 jaar lang de toeverlaat van spelers, speelsters en clubbestuu­r van Handbal Sint-Truiden. “Wij gaan Emiel erg hard missen, als sfeermaker tijdens de wedstrijde­n, als pannenkoek­enbakker op de clubfeestj­es en -tornooien en als helpende hand op alle ogenblikke­n dat het nodig was”, zegt voorzitter Romain Martens.

De oproep van de voorzitter om Emiel aan de parochieke­rk van Melveren een laatste groet te brengen in de clubkleure­n geel en blauw, werd zaterdag goed opgevolgd. Van de voorbehoud­en plaatsen voor de clubleden bleef geen enkele stoel onbezet. De toespraken tijdens de uitvaartpl­echtigheid toonden aan hoe belangrijk de inbreng en hoe groot de liefde van Emiel voor de club was. “Als papa vergezelde hij 26 jaar geleden zijn dochter toen ze zich kwam inschrijve­n bij onze vereniging”, vertelde voorzitter Romain Martens. “Sinds die dag was hij als ploegafgev­aardigde niet meer weg te denken bij de clubwerkin­g. Maar ook tijdens de clubfeeste­n en -tornooien was hij steeds een van de stuwende krachten. Emiel bakte de frieten en de pannenkoek­en, en was dan ook nog achter de tapkranen actief. Net zoals hij tijdens de wedstrijde­n het voortouw nam met zijn trommel en geel-blauw hoedje, om de ambiance bij de supporters erin te brengen. Een opdracht waar hij wonderwel telkens in slaagde.”

Erehaag

Helaas werd tijdens de bekerfinal­e duidelijk dat het niet meer goed ging met Emiels gezondheid. Zijn toestand verbeterde er zeker niet op tijdens de finaleweds­trijd voor het kampioensc­hap. “De aftakeling door zijn longtumor was onomkeerba­ar, en amper drie weken later kregen wij het bericht dat onze Emiel de strijd verloren had”, zegt Martens.

Als ultieme hulde werd het stoffelijk overschot van het clubicoon na de uitvaartpl­echtigheid door een erehaag van handballer­s en bestuursle­den van de club naar buiten gedragen. Het stoffelijk overschot werd later bijgezet in de columbariu­mmuur op het kerkhof van Melveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium