Het Belang van Limburg

Recordopko­mst voor elfde editie van Beeldig Lommel

- Geert VAN BAELEN

Beeldig Lommel was toe aan zijn elfde editie, maar er zit duidelijk nog geen sleet op het evenement. Een tachtigtal artiesten verspreid over ruim zestig acts lokten afgelopen weekend een recordopko­mst naar de centrumstr­aten. De organisati­e schat dat maar liefst 70.000 bezoekers soms letterlijk stilstonde­n vol verwonderi­ng.

“Dit jaar waren er weer artiesten uit wat meer landen vertegenwo­ordigd, wat toch wil zeggen dat ons festival wereldwijd­e weerklank oogst”, zegt coördinato­r Cindy Daems. “Zo was er dit jaar een Argentijns­e performer die absoluut in Lommel aanwezig wou zijn. Voor ons was die verplaatsi­ng te kostelijk, dus heeft ze haar eigen spaarcente­n aangesprok­en om over te vliegen. Ze koppelt Beeldig Lommel nu aan een roadtrip door Europa. Je kon haar act La Bohemia bewonderen in het Einderpad.” De organisati­e schat dat de verwachtte opkomst van 30.000 toe- schouwers per dag is overtroffe­n. “Vooral zaterdag was drukker dan de vorige edities. We schatten dat de opkomst oploopt tot misschien wel 70.000 toeschouwe­rs. De pendelbuss­en moesten voortduren­d op en neer naar het centrum.”

Vicewereld­kampioen

Patrick van Horne (38) uit Neeroetere­n is de afgelopen jaren uitgegroei­d tot een gerenommee­rd levend standbeeld dat al heel wat prijzen won. Zo werd hij drie keer Belgisch kampioen en vicewereld­kampioen. Als De Mosketier, een groen bemoste musketier, had hij heel wat bijval op het marktplein. “Op Beeldig Lommel staan, blijft een geweldige belevenis. Op twee keer na was ik er altijd bij met een nieuwe act. Achter de schermen werkt een groep vrijwillig­ers heel hard om je als artiest te laten schitteren.” Beeldig Lommel draagt ook toegankeli­jkheid hoog in het vaandel. Zo waren er ook deze editie weer geleide wandelinge­n voor mensen met een visuele beperking waarbij een gids de beelden beschrijft en laat voelen. Rolstoelge­bruikers kregen de kans om buiten de massa van dichtbij te genieten.

Emiel bakte de frieten en de pannenkoek­en, bemande de tap en zorgde tijdens elke wedstrijd voor ambiance

Roger MARTENS

Voorzitter

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium