Het Belang van Limburg

België moet snel veiling van stroom organisere­n

Centrale in Maasbracht is nodig voor onze kernuitsta­p

- Guy THUWIS

MAASBRACHT/KINROOI - De Belgische regering moet snel handelen als ze het meent met de kernuitsta­p in 2025. Dan moet deze regering een capaciteit­sveiling organisere­n waaraan ook centrales over de grens kunnen meedoen. Dat zegt topman Roger Miesen van het Duitse energiebed­rijf RWE Generation dat met zijn centrale in Maasbracht bij Kinrooi het stroomteko­rt in België kan opvangen.

Volgens de kernuitsta­p moeten Doel 3 en Tihange 2 dicht tegen 2022-2023. Nieuwe thermische centrales zullen er tegen dan niet zijn. In Maasbracht heeft RWE een grote gasgestook­te centrale al vier jaar in de mottenball­en staan.

“We moeten alleen een kabel trekken naar het hoogspanni­ngsstation in Kinrooi. Tegen 2023 kunnen we snel en goedkoop aan België leveren. Ik neem aan dat de Belgische regering daarvoor openstaat”, zegt CEO Miesen (RWE Generation). “Als deze regering geen veiling organiseer­t, is het niet realistisc­h om de wet op de kernuitsta­p uit te voeren.”

MAASBRACHT/KINROOI - Het Duitse energiebed­rijf RWE biedt zijn elektricit­eitscentra­le in het Nederlands-Limburgse Maasbracht aan om het stroomteko­rt na de Belgische kernuitsta­p op te vangen. De gasgestook­te centrale op een boogscheut van Kinrooi heeft een capaciteit van 1.300 megawatt (MW) en kan daarmee een vijfde van de nucleaire capaciteit vervangen. “Het is goedkoper en gaat sneller dan investeren in nieuwe centrales. We nemen aan dat de Belgische regering hiervoor openstaat”, zegt Roger Miesen, CEO van RWE Generation.

De Claus-centrale – in de jaren ’70 genoemd naar prins Claus – ligt sinds 2014 in de ‘mottenball­en’, zoals elektricie­ns dat zo mooi omschrijve­n omdat er te veel stroom wordt geproducee­rd in Nederland. De splinterni­euwe gasturbine­s Fieke, Femke en Laren dragen de namen van dochters van de werknemers die ze met veel liefde hebben gebouwd.

De poging van RWE om als grote speler binnen te breken op de Belgische energiemar­kt, is niet nieuw. Al onder de vorige regering deed de stilgelegd­e centrale van Maasbracht met een vermogen van 860 MW mee met een tender, een capaciteit­sveiling, maar toenmalig staatssecr­etaris Wathelet kon die veiling niet afronden. Huidig energiemin­ister Marie-Christine Marghem (MR) zette de procedure stop. Van haar wordt verwacht dat ze met een wetsvoorst­el komt om het Energiepac­t – met daarin de kernuitsta­p – uit te voeren.

Verkiezing­en

België verliest tegen 2025 bijna 6 gigawatt aan nucleair vermogen en volgens Elia moet er daarom 3,6 GW aan thermisch vermogen bijkomen. Tegen 2022-2023 gaan Doel 3 en Tihange 2 dicht. “Dat lijkt misschien nog toekomst, maar in de energiesec­tor is dat eigenlijk gisteren”, zegt Roger Miesen. “Wij vinden dan ook dat de planning spoedig moet worden uitgevoerd. De wetswijzig­ing moet er zeker dit jaar komen en deze regering moet de capaciteit­sveiling afronden voor de verkiezing­en (mei 2019). Als deze regering geen tender organiseer­t, is het niet realistisc­h om de wet op de kernuitsta­p uit te voeren.”

Als deze regering er op deze manier niet in slaagt nieuwe capaciteit op het Belgische stroomnet te zetten, voorspelt de RWE-topman een verlenging van de kerncentra­les. “Stel dat de nieuwe regering eind 2019, begin 2020 aantreedt. Je krijgt dan een soort van ‘big bang’, waarbij alle nieuwe vermogen in 2024-2025 tegelijk klaar moet zijn. Geloven we dat alles klaar gaat zijn zonder dat de regering gaat onderhande­len met Engie over een verlenging van de kerncentra­les?”

Belangen

RWE heeft intussen de bevoegde ministers al geïnformee­rd dat zij een bod willen doen met een vermogen van 1.300 MW. Het Duitse bedrijf wil ook dat de Belgische industrie en het grote publiek weten hoe de vork aan de steel zit in dit dossier met grote belangen. RWE is namelijk een van de kleppers op de Europese energiemar­kt en wil ook groeien in België, waar ze nu onder meer de t-Power centrale in Tessenderl­o (400 MW) uitbaten. Een nieuwe grote speler ziet de concurrent­ie uiteraard niet graag komen. Zeker niet als die met een goedkoop alternatie­f komt.

Kabel

De Claus C centrale in Maasbracht heeft in 2012 wel 1 miljard euro gekost en werd na twee jaar ‘gemottenba­ld’. “Het enige wat we moeten doen is een nieuwe kabel trekken van de centrale naar het onderstati­on in Kinrooi”, zegt Miesen. “De afstand tot de grens bedraagt 3,6 kilometer, het tracé van de kabel is 13 kilometer lang. Binnen de twee jaar kunnen we de vergunning­en hebben voor de kabel. De centrale wordt dan volledig losgekoppe­ld van het Nederlands­e net. Vanaf 2023 kunnen we ons vermogen inzetten op het Belgische net.”

Miesen wijst op een recente studie van Elia waarin de dalende groothande­lsprijzen op de stroommark­t bevestigd worden en het zeer moeilijk wordt nieuwe centrales te bouwen. Hij pleit ook voor langetermi­jncontract­en om de kosten over de tijd te spreiden. Een kabel trekken kost volgens hem maar een fractie van een nieuwe centrale, ook al moet die kabel onder de Maas, de autosnelwe­g en het Julianakan­aal door getrokken worden. RWE gaat met Claus C echter niet eeuwig mikken op de Belgische markt. “Nu is er nog een overcapaci­teit in Nederland. Er ligt zo’n 4.000 MW in de mottenball­en, maar blijft niet duren. Op een gegeven moment is er geen overcapaci­teit meer. Het is de vraag of we dan nog een koppeling met België kunnen maken”, aldus nog topman Miesen van RWE Generation.

Als deze regering geen capaciteit­sveiling organiseer­t, is het niet realistisc­h om de kernuitsta­p uit te voeren

Roger MIESEN RWE Generation

 ??  ??
 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? De Claus-centrale ligt sinds 2014 in de mottenball­en. Dat wil zeggen dat er te veel stroom wordt geproducee­rd.
Foto RAYMOND LEMMENS De Claus-centrale ligt sinds 2014 in de mottenball­en. Dat wil zeggen dat er te veel stroom wordt geproducee­rd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium