Het Belang van Limburg

Flitspalen worden kunst

-

Nogal wat bestuurder­s hebben gisterocht­end de wenkbrauwe­n gefronst toen ze de flitspalen op Genks grondgebie­d in een kleurrijk jasje zagen. De nacht voordien hadden enkele kunstenaar­s alle 41 palen voorzien van een mantel met daarop hun eigen ontwerpen. Het is de eerste en laatste keer dat in Vlaanderen flitspalen artistiek bewerkt mogen worden.

Het gaat om een project van Genkenaar Gorges Ocloo en de culturele dienst, in samenspraa­k met de politie en het Vlaamse Gewest. ‘Polz with soulz’ noemt Gorges zijn opvallende creatie. “Flitspalen staan veelal op een plek waar ernstige ongevallen gebeurd zijn”, zegt hij. “Het is de gebeurteni­s die een ziel geeft aan de paal. Die paal zegt in wezen ook: opletten, hier is het gevaarlijk om hard te rijden. Ik had de idee al tien jaar en ben ontzettend blij dat ik dit artistiek vorm heb kunnen geven. Dat gebeurde in samenwerki­ng met C-Takt, Vonk atelierwer­king en de kunstenaar­s Ankus, Sam Billen, Diren Agbaba, Toon Loenders, Oznur Ozturk, Johan Bru- ninx, Rogier Rensen en Nathalie Gybels.”

De hele nacht zijn de kunstenaar­s op pad geweest om de 41 flitspalen in Genk te bekleden met hun kleurrijke, vindingrij­ke en scherpe ontwerpen. “We waren er meteen voor gewonnen toen hij zijn project voorstelde”, zegt schepen van Cultuur Anniek Nagels (CD&V). “Maar vanzelfspr­ekend is het niet om flitspalen te bewerken. We hebben daarvoor afspraken gemaakt met het Agentschap Wegen en Verkeer en met de politie. Ze waren allemaal

ook op de hoogte.”

Eerste en laatste keer

Al werd het eventjes hilarisch toen tijdens de persvoorst­elling een agent stopte om foto’s te nemen van de flitspaal, omdat hij niets afwist van de actie. Hij had wel meteen in de smiezen dat er geen kwade bedoelinge­n achter zaten, onder meer omdat de camera niet was afgedekt. Een woordje uitleg van de stedelijke diensten en het misverstan­d was rechtgezet.

Dat het Vlaamse Gewest überhaupt toestemmin­g geeft, is volgens Nagels heel uitzonderl­ijk: “Dit is nog nooit gebeurd. Het kon omdat de wetgeving op dat vlak nog niet is aangepast. Dat gaat binnenkort wel gebeuren, waardoor zoiets in Vlaanderen niet meer zal kunnen. We hebben dus wel een heel uniek project.” De kunstwerkj­es blijven drie maanden hangen. Daarna krijgen de flitspalen hun saaie grijze kleur terug.

 ?? Foto CN ?? Kunstenaar­s pakten de 41 flitspalen op het grondgebie­d van Genk in: voor één keer mocht dat.
Foto CN Kunstenaar­s pakten de 41 flitspalen op het grondgebie­d van Genk in: voor één keer mocht dat.
 ?? FOTO CN ?? De flitspalen werden allemaal in de nacht van zondag op maandag bekleed.
FOTO CN De flitspalen werden allemaal in de nacht van zondag op maandag bekleed.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium