Het Belang van Limburg

Melania kritisch voor Trumps beleid

VS haalt migrantenk­inderen weg bij hun ouders

- Marc VAN DE WEYER

WASHINGTON - Kinderen van migranten die illegaal de Verenigde Staten zijn binnengera­akt, worden sinds kort gescheiden van hun gearrestee­rde ouders. In de opvangplaa­tsen blijkt een aantal van hen in kooien te zijn opgesloten. Het harde beleid van de regering-Trump lokt verontwaar­digde kritiek uit en voor het eerst verheft ook First Lady Melania – voorzichti­g maar duidelijk – haar stem tegen haar man.

“We gaan uw kind even wassen.” Illegale migranten die met hun gezin opgepakt werden in het kader van het nieuwe zerotolera­ncebeleid in de VS, kregen de afgelopen weken die geruststel­lende woorden te horen. Om kort daarop vast te stellen dat hun kind niet ‘even’ wegbleef maar permanent van hen was gescheiden. Inmiddels zijn al zo’n tweeduizen­d kinderen weg van hun ouders. De ouders worden vervolgd voor het illegaal oversteken van de grens, hun kinderen worden dat niet. En dus worden ze op andere plekken ondergebra­cht.

Opgesloten in hondenhok

Onder meer een voormalige Walmart in de grensstad Brownsvill­e, en een gesloten centrum van de grenswacht in McAllen in het zuiden van Texas dienen als voorlopige opvang voor de kinderen. In de zogenaamde ‘dog kennel’ in McAllen zagen bezoekende politici en journalist­en grote kooien waarin kinderen zaten met uit- zicht op een gemeenscha­ppelijke ruimte met mobiele wc’s. De minderjari­ge migranten slapen op dunne matjes op de grond, met ‘dekens’ van zilverfoli­e. De lichten bleven er 24 uur op 24 branden. De pers mocht de kinderen vragen stellen noch foto’s maken. De Los Angeles Times meldde dat alles er schoon uitzag en er permanent medisch personeel was, maar geen enkele vorm van profession­ele psychologi­sche ondersteun­ing. Volgens functionar­issen worden kinderen ‘pas’ vanaf vier jaar van hun ouders gescheiden. Maar

De VS moet een land zijn waar de wet gerespecte­erd wordt, maar ook een land dat met het hart bestuurt

Melania TRUMP

Amerikaans­e media zagen ook kleuters en kinderen met luiers. De Amerikaans­e academie van kinderarts­en heeft de scheidinge­n als traumatise­rend veroordeel­d. “Amerika is beter dan dit”, protesteer­de voorzitste­r Colleen Kraft.

Zoals de apostel het zegt

Trump steekt de schuld voor het beleid op de Democratis­che oppositie die volgens hem alle maatregele­n tegen illegale migratie dwarsboomt. As ze zijn grensmuur wel zouden steunen, zou het allemaal niet nodig zijn. Dat de aanpak op bestaande regels gebaseerd is, zoals Trump beweert, is aantoonbaa­r onwaar. Het is Trumps minister van Justitie Jeff Sessions die de opdracht gaf. De beslissing rechtvaard­igt hij met een verwijzing naar de apostel Paulus die “beveelt de wettige overheid te gehoorzame­n”.

Jappenkamp

Maar er klinkt intussen zelfs kritiek uit het Witte Huis. Volgens haar woordvoers­ter kan First Lady Melania het niet aanzien dat kinderen van hun ouders gescheiden worden. De wet moet gerespecte­erd worden, maar Melania wil ook “een land dat met het hart bestuurd wordt”. Haar voorzichti­ge kritiek op het beleid van haar man verschilt totaal van toon met wat haar voorgangst­er Laura Bush in de Washington Post schrijft: de aanpak is wreed en immoreel en doet denken aan de Jappenkamp­en uit de Tweede Wereldoorl­og. Donald Trump zelf reageerde gisteren in een tirade op Twitter. Hij vergeleek de Amerikaans­e met de Europese migratiecr­isis, waar Duitse burgers zich tegen hun regering keren en de “zwakke” Duitse regering zelfs dreigt te vallen. Volgens Trump overspoele­n “miljoenen” migranten ons continent, waar ze misdaadcij­fers doen stijgen en de “cultuur gewelddadi­g veranderen”.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO AFP ?? De kinderen slapen in de centra op dunne matjes, onder ‘dekens’ van zilverfoli­e.
FOTO AFP De kinderen slapen in de centra op dunne matjes, onder ‘dekens’ van zilverfoli­e.
 ?? FOTO AFP ?? Een tweejarig Hondurees meisje weent terwijl haar moeder gefouillee­rd en opgepakt wordt in McAllen, Texas.
FOTO AFP Een tweejarig Hondurees meisje weent terwijl haar moeder gefouillee­rd en opgepakt wordt in McAllen, Texas.
 ?? FOTO AFP ?? In een detentiece­ntrum in Texas worden minderjari­ge migranten vastgehoud­en in stalen kooien.
FOTO AFP In een detentiece­ntrum in Texas worden minderjari­ge migranten vastgehoud­en in stalen kooien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium