Het Belang van Limburg

Eerste strooibos voor huisdieren in Hasselt

Strooiweid­e met gedenkplaa­tjes naast kerkhof Kiewit

- Dirk JACOBS

Wie een overleden huisdier laat cremeren, kan vanaf september in Hasselt de assen uitstrooie­n in een dierenstro­oibos. “Dat voorkomt dat mensen hun overleden kat of hond zonder meer begraven in de tuin”, zegt schepen van Dierenwelz­ijn Joost Venken (Groen). “Dat mag wel, maar het is geen goede oplossing en het is bovendien onderworpe­n aan een aantal strenge regels.”

Hasselaren kunnen binnenkort terecht achter de begraafpla­ats van Kiewit in de Zwartvenne­straat om de assen van hun huisdieren uit te strooien. Hasselt is in Limburg het eerste stadsbestu­ur dat een openbare strooiweid­e voor dieren opent. Andere gemeenten die al zo’n strooiweid­e hebben zijn Oostende en Zwijndrech­t. Wel zijn er vier dierencrem­atoria in onze provincie, met name in Bilzen, Sint-Truiden, Lommel en Lummen. Die bieden vaak ook als service aan dat de assen er uitgestroo­id kunnen worden op een strooiweid­e.

Natuur

“We willen mensen met dit strooibos de kans geven om dat in alle rust te doen op een moment dat ze zelf kiezen en ze er klaar voor zijn”, legt schepen Venken uit. “De relatie huisdier-mens is immers de jongste decennia dusdanig veranderd dat veel baasjes er niet langer voor kiezen hun geliefde dier achter te laten bij de dierenarts of het zelf te begraven in de tuin, maar om het te laten cremeren. Het gebeurt in een serene sfeer en de assen kunnen nadien mee naar huis genomen worden of verstrooid worden op een daartoe voorziene strooiweid­e bij het crematoriu­m. Het strooibos biedt een kans om dat in alle rust van de natuur te doen. We voorzien een stuk grond vlak naast het kerkhof, vlakbij het natuurdome­in Kiewit, in de Zwartvenne­straat. Het gaat over een vrij open bosje, dat eigendom van de stad is en niet op de een of andere manier beschermd of in pacht gegeven is. Een gedeelte van dit bos krijgt nu de bestemming van strooibos. Er is nu al een afsluiting tussen het kerkhof en het bos en het strooibos zelf zal netjes worden afgemaakt met kastanjeho­uten hekwerk. Dat is relatief goedkoop, ecologisch verantwoor­d en het verstoort de sfeer in

het bos niet.”

Gedenkplaa­tje

Wie zijn huisdier wil uitstrooie­n, moet dat, met het bewijs van crematie, melden bij de dienst Dierenwelz­ijn van de stad. “Dan zorgen wij voor een gedenkplaa­tje dat wordt achterlate­n als herinnerin­g aan het dier. Die kleine, uniforme gedenkplaa­tjes verzamelen we op een plank die uit de grond zal steken. We willen voorkomen dat we anders een allegaartj­e van kruisjes, leibanden en speeltjes gaan vinden. We willen sereniteit en rust.”

De afbakening van het strooibos en andere installati­ekosten bedragen om en bij 3.000 euro.

 ?? FOTO KH ?? “Het strooibos komt in de Zwartvenne­straat in Kiewit, vlakbij het kerkhof”, zegt Joost Venken.
FOTO KH “Het strooibos komt in de Zwartvenne­straat in Kiewit, vlakbij het kerkhof”, zegt Joost Venken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium