Het Belang van Limburg

“Slachtoffe­rs zaten in midden van de weg”

Drie zwaargewon­den en één dodelijk slachtoffe­r bij aanrijding vlakbij Pinkpop-festival

-

HEERLEN - De man die gisterocht­end vroeg werd doodgerede­n bij het Pinkpop-festival, is een 35-jarige man uit Heerlen. Gilles Boux de Casson was een vrijwillig­er op het festival die door vrienden omschreven wordt als “een heel vrolijke jongen met wie je uren over muziek kon praten”. Drie anderen raakten zwaargewon­d. De 34-jarige dader, die na het ongeval op de vlucht sloeg, werd gisteren aangehoude­n. Het is nog niet duidelijk hoe het ongeval kon gebeuren, maar getuigen vertellen hoe de slachtoffe­rs van de aanrijding op de weg zaten.

Een wit bestelbusj­e reed maandagoch­tend om vier uur in op een groep voetganger­s vlakbij de ingang van camping B van Pinkpop. Drie mensen raakten ernstig gewond: een 30-jarige man uit Landgraaf, een 26-jarige Heerlenaar en een 23-jarige vrouw uit Heerlen. Voor de 35-jarige Gilles Boux de Casson was het ongeval fataal.

Gilles was met een groep van zo’n dertig vrijwillig­ers op het festival, waar hij ’s ochtends ook als vrijwillig­er werkte, vertelt directeur Johan de Niet van vereniging De Nieuwe Nor. “Gilles was een heel vrolijke jongen”, vertelt hij. “Een echte muzieklief­hebber. Met hem kon je uren over muziek praten. Ik weet dat hij zich erg verheugde op het concert van Pearl Jam.” De bestuurder van het busje ging er na het ongeluk vandoor. Na een urenlange klopjacht door de Nederlands­e, Belgische en Duitse politie werd de verdachte gearrestee­rd. De 34-jarige man uit Heerlen werd op weg naar Amsterdam aangehoude­n nadat hij zelf de politie had gebeld.

Precies die plek

Of de voetganger­s met opzet of per ongeluk werden aangereden, is nog altijd onduidelij­k, maar volgens twee getuigen zaten de slachtoffe­rs in het midden van de weg toen het ongeval gebeurde. Dj Jacky, die zondagnach­t draaide op de afterparty in ‘Jan’s Feestcafé’ op Pinkpop camping B, kon de festivalga­ngers op de weg na afloop van haar draaisessi­e maar net ontwijken met haar auto. “Ik reed even na vier uur over de Menshegger­weg terug, toen ik in het donker een groepje van ongeveer tien jongeren zag zitten”, vertelt Jacqueline Schmeitz, alias dj Jacky.

“Op dat moment waren er niet veel mensen meer op de weg. Ik reed niet zo hard maar omdat het onverlicht was, vielen ze niet op. Pas veel later hoorde ik het nieuws en toen besefte ik dat het waarschijn­lijk om dit groepje ging. Het was precies die plek, en het ongeluk is gebeurd misschien vijf minuten nadat ik er ben langsgekom­en.”

Klein kringetje

Ook taxichauff­eur Haroen Jalili van Taxibedrij­f Jeroen uit Sittard heeft de festivalga­ngers zien zitten en heeft de slachtoffe­rs daarna gezien. “Ze zaten in een kringetje en waren een spelletje aan het spelen, of zoiets. Ik kan het wel begrijpen, want ze dachten dat het Pinkpop was en dat er toch geen auto’s zouden komen. Ik rijd er altijd langzaam, want je weet nooit of er mensen zijn die dronken zijn bij zo’n festival.”

Even later zag Jalili ineens een wit busje hard over de rotonde rijden. “Toen ik terugreed, zag ik de vier slachtoffe­rs op de weg. Ik sprong meteen uit de auto om te helpen. Het was verschrikk­elijk, bij een man kwam bloed uit zijn mond en oor. Gelukkig waren de hulpdienst­en er snel bij. Ik hoop dat het goed komt met de drie anderen, maar het zag er echt slecht uit. Ik ben in shock.”

Politie noch openbaar ministerie kon gisteren bevestigen dat de slachtoffe­rs op de weg zaten. De vader van de chauffeur die op het groepje wandelaars is ingereden en nadien vluchtmisd­rijf pleegde, houdt het op een ongeval. “Mijn zoon was op het rechte pad. Hij gebruikte geen drugs en dronk niet”, zegt hij.

 ?? FOTO DDL/DE NIEUWE NOR ?? Op de plaats van het ongeval werden gisteren bloemen en kaarsen achtergela­ten als eerbetoon aan Gilles Boux de Casson en de drie zwaargewon­de slachtoffe­rs.
FOTO DDL/DE NIEUWE NOR Op de plaats van het ongeval werden gisteren bloemen en kaarsen achtergela­ten als eerbetoon aan Gilles Boux de Casson en de drie zwaargewon­de slachtoffe­rs.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium